Nenad Jelesijević

Rojen/a Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Ljubljana, Slovenija
Domača spletna stran www.kitch.org
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Nenad Jelesijević je kritik in teoretik performansa, sodobnih scenskih umetnosti in filma. Raziskuje kritično umetnost, estetizacijo upora in potenciale dezidentifikacije. Dejaven je tudi v performerskem tandemu Kitch. Na zavodu za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch koordinira dolgoročni program Teorije in prakse performansa in vodi projektne dejavnosti.

V besedilih obravnava predvsem sodobne scenske umetnosti, performans in film ter sorodne interdisciplinarne prakse, z občasnimi ekskurzi v druge aktualne tematike. Trenutno objavlja v naslednjih medijih in publikacijah: Performans.siRadio Študent, Maska (član uredniškega odbora), Kino!, Amfiteater, Annales. Objavljal je tudi na MMC RTV Slovenija, v Časopisu za kritiko znanosti, Didaskalii (Poljska), Dialogih, Tribuni, Medijski preži, Borcu, Delu, Večeru, Mladini in drugje.

Diplomiral je iz notranje arhitekture in oblikovanja na Fakulteti za uporabne umetnosti in oblikovanje (Umetnostna univerza v Beogradu), magistriral iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost (Univerza v Ljubljani) s tezo Umetnost je trgovski artikel, doktoriral pa iz filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije (Univerza na Primorskem) s tezo Kritična umetnina in simbolni kapital.

Kot predavatelj gostuje na Katedri za kulturologijo Fakultete za družbene vede v Ljubljani. Predaval je na šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart.

Deluje tudi kot oblikovalec: knjig in revij (npr. MultitudaBrazgotine izbrisa, zbirka Dialogi, revija Dialogi), spletišč (Multimedijski praktikum za opolnomočenje manjšin, Kitch, Human rights press point), logotipov (npr. NjetworkProtectKitch) idr. Kot snemalec in montažer se ukvarja tudi z video/filmsko produkcijo.

Vir: Kitch

Umetniška dela

Tip Umetnost v javnem prostoru, , Hepening, Javna intervencija
Datacija 8. oktober 2005
Mesto produkcije Ljubljana
Produkcija kitchtm
Format 720x576
Trajanje 49:21

Želim se poročiti. Kje in kako lahko to opravim? Osebi, ki nameravata skleniti zakonsko zvezo, se prijavita matičarju upravne enote, kamor spada kraj, kjer želita skleniti zakonsko zvezo. V prijavi osebi, ki nameravata skleniti zakonsko zvezo,[]