Naško Križnar

Rojen/a 1943, Ljubljana, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Ljubljana, Slovenija
Druge povezave COBISS
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Naško Križnar je na Filozofski fakulteti diplomiral iz etnologije in arheologije, tam je tudi doktoriral. Že v času študija se je ukvarjal z amaterskim filmom, kot član skupine OHO posnel več kratkih filmov, kmalu začel tudi s snemanjem profesionalnih kratkih filmov. Poznan je kot eden izmed utemeljiteljev etnološkega filma na Slovenskem.

Od leta 1972 do 1983 je delal kot kustos etnolog v Goriškem muzeju v Novi Gorici. Od leta 1983 je zaposlen pri znanstveno raziskovalnem centru SAZU. Sprva kot vodja avdiovizualnega laboratorija je od leta 1999 sodelavec raziskovalnega programa Etnološko raziskovanje kulture v Sloveniji in zamejstvu in vodja sekcije Avdiovizualni laboratorij ISN. V obdobju od 1985 do 1990 je bil glavni in odgovorni urednik Glasnik Slovenskega etnološkega društva. Je član mednarodne komisije za vizualno antropologijo pri IUAES (International union of anthropological and ethnological sciences).

 

Prejel je nagrado za najboljši kratki film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu 2001, in leta 2002 v Kielu na mednarodnem festivalu CineArchea, za najboljši arheološki kratki film Piščalka o znameniti arheološki najdbi iz Divjih bab. Prejel je tudi Murkovo nagrado 2005.

 

Vir: Povzeto po SAZU

Umetniška dela

Spletna razstava