Grgurević, Meta; Vidic, Urša: Murder, My Sweet

Grgurević, Meta; Vidic, Urša: Murder, My Sweet

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Murder, My Sweet
Tip Kinetična instalacija, Mešani mediji, Video instalacija, Svetlobna instalacija
Datacija 21. oktober 2011 – 10. november 2011
Prizorišče Galerija Vžigalica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Galerija Simulaker
Jezik slovensko
Format 1080x1920 pxl
Trajanje 02' 21"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2011-INST-5

Sinopsis

 

Murder, My Sweet se zgodi, ko likovni umetnici naredita remake filma noir, pri čemer medij gibljive filmske podobe zamenjata za galerijski ambient, kamor umestita svoj gesamtkunstwerk. Režiserki, ki za svojo pripoved ne potrebujeta filmske kamere, inscenirata polnokrvno doživetje, prostorski hommage filmu, ki na gledalca učinkuje tako s poudarjenim psihološkim nabojem kot tudi s prepričljivo vizualno strukturo, ki omogočata krepko in nepozabno čutno izkušnjo. Murder, My Sweet je temačen in skrivnosten labirint velemestnih trotoarjev, naelektren z erotičnim poželenjem in prikrito zloveščnostjo: tu so svetloba in tema, seks in nasilje, slutnja cigaretnega dima in cenenega viskija …


Meta Grgurevič in Urša Vidic sta se v nekaterih starejših skupnih umetniških projektih lotevali tematiziranja ženskosti v popularni kulturi – čeprav je tipični junak filma noir ciničen, zatežen in razočaran mačo, se v epicentru njune pripovedi tudi tokrat znajde ženska. Drzna, zapeljiva in amoralna femme fatale. K bogatemu izročilu popularne kulture se avtorici tokrat vračata predvsem skozi jezik forme: njuno delo je v prvi vrsti raziskava specifičnega vizualnega jezika, raziskava možnosti njegove premestitve iz filma v likovno inscenacijo. Rezultat je dramatično doživetje, ki gledalcu tukaj in zdaj znova ponudi izkušnjo filma noir; ta je zdaj tridimenzionalen, kljub temu pa ostaja črnobel. (Matjaž Brulc)


Od leta 2010 avtorici intenzivno soustvarjata samostojne skupne projekte (Flowers are Inherently Disgusting, MGML Galerija Vžigalica, 2010; Deadly Kiss Me, Galerija Simulaker, 2011) in sodelujeta na skupinskih razstavah (Šest umetnic(se) predstavlja, Odprti atelje, Maribor; Yes, AKTO festival, Makedonija ...).

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Galerija Simulaker