Johnson, Kitt: Epi pha nic VI–VII

Johnson, Kitt: Epi pha nic VI–VII

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Epi pha nic VI–VII
Tip Gibalno gledališče, Sodobni ples
Datacija 17. oktober 1998
Prizorišče Plesni Teater Ljubljana
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Format 720x576 pxl
Trajanje 12' 57"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-1998--47

Sinopsis

 

“EPI PHA NIC je niz sedmih plesnih predstav, navdihnjenih z otrokom, ki so ga — prekritega s pergamentno kožo in okrašenega s peresi — leta 1995 našli na vrhu Navada Ampata v Peruju, kjer je ujet v led ležal petsto let. Zamrznjen v času in prostoru, obredno mumificiran in ohranjen zaradi delovanja zemeljskih elementov, zdaj izraža brezčasno lepoto, ki priča o moči in spremenljivost Zemlje” – Kitt Johnson.


Predstava danske koreografinje in plesalke Kitt Johnson nas popelje v svet onostranstva. Z izredno natančnostjo in rahločutnostjo ustvarja hipnotične svetove, ki nas povsem prevzamejo. Vsi gledališki elementi (čudovita, v živo izvajana glasba, subtilno oblikovanje luči, prefinjena kostumografija) podpirajo njene neznatne, s skrajno koncentracijo izvedene gibe. Kar dobimo, so vznemirljive podobe, fascinantne meditativne gibljive slike, v katerih se utelešajo misli, duša in duh.


V predstavah Kitt Johnson je čutiti vzdušje butoha. Za razliko od mnogih njenih evropskih kolegov, ki ga skušajo posnemati, ga njej uspe utelesiti. Filmski režiser Hisaya Iwasa je napisal: ”Po mojem mnenju izvira najboljši ples iz lepote telesnega gibanja, ki mu uspe preseči svet telesnosti. Ples Kitt Johnson se temu približuje.”

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Logotipi

Izbor