Boulogne, Marijs; Jacobs, Katrien: Katrien Jacobs & Marijs Boulogne

Boulogne, Marijs; Jacobs, Katrien: Katrien Jacobs & Marijs Boulogne

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Katrien Jacobs & Marijs Boulogne
Podnaslov Interaktivni razgovor
Tip Predstavitveni dogodek, Pogovor
Datacija 10. oktober 2005
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Založba Maska
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 19' 01"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2005-PRED-678

Sinopsis

 

NAJLEPŠE ODGOVORE ODKRIJEMO Z NAŠIMI MUCAMI

 

Ob izdaji knjige Libidoc: Journeys in the Performance of Sex Art (Libidoc: Potovanja v uprizarjanje spolne umetnosti, Maska, 2005) sta se avtorica Katrien Jacobs in umetnica Marijs Boulogne zapletli v edinstven interaktivni pogovor o spolnosti, ljubezni, smrti in ekstazi. Marijs Boulogne je belgijska umetnica, ki raziskuje izgubljene (flamske) pripovedi o ženski ekstazi ter kultih mučeništva in spolnosti. Njeni junaki želijo z dejanji obsedenosti, mučnimi obredi abstinence in nenavadno fizično željo po srečanju in združitvi z najvišjim neznanim vzpostaviti erotični stik z bogom. Katrien Jacobs bo z njo in občinstvom načela pogovor, ki naj bi prispeval k razumevanju najsilovitejšega spolnega vzgiba umetnikov, intimnega preizkušanja igre teles in jezikovnega kodeka spolnosti, smrti in ekstaze.

 

Voditeljici sta odgovarjali na vprašanja občinstva. Na primer: Ali je dejstvo, da se umetniki z vsemi čutili intenzivno odzivajo na raznolikost spolnih želja posledica biološko-kulturnega razvoja ali poplave informacij o spolnosti v medijih? Se je spolni umetnosti mogoče približati z naravnim, razvijajočim se živalskim nagonom ali potrebujemo kulturno-zgodovinsko pogojeno erotično vzgojo? Ali je mogoče vzpostaviti ‘mehke’ družbene prostore, v katerih lahko v celoti izživimo svoje poželenje in opravimo z vzdušjem strahu? Kakšen je odnos med spolno željo in hrepenenjem po prekoračitvi materialnega, ki jo dosežemo v stiku z ‘neznanimi’ zavrženimi entitetami ali smrtjo in procesi propadanja?

 

Katrien Jacobs, avtorica knjige Libidoc: Potovanja v uprizarjanje spolne umetnosti, nastopa v vlogi dveh pripovedovalcev, Libidot in dr. Jacobsa. Libidot potuje in srečuje umetnike, ki v njej vzbudijo pristno naklonjenost in celo vzhičenost, dr. Jacobs pa se izza štirih sten svoje pisarne na umetniška dela odziva z odmaknjenim cinizmom. Predmet njune raziskave – in knjige – je sedemindvajset vodilnih sodobnikov umetnikov, katerih dela se bodisi odkrito ali subtilno dotikajo človeške spolnosti in njene pornografske prezentacije.

 

Katrien Jacobs

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Založba Maska