Kerkoš, Saša; Krančan, David; Prassel, Igor; Mirović, Katerina; Ehrlemark, Anna; Kukovec, Dunja: Stripburger #46: Smej se glasno!

Kerkoš, Saša; Krančan, David; Prassel, Igor; Mirović, Katerina; Ehrlemark, Anna; Kukovec, Dunja: Stripburger #46: Smej se glasno!

Ogledov: 4
Naslov Stripburger #46: Smej se glasno!
Tip Predstavitveni dogodek, Predstavitev
Datacija 5. oktober 2007
Prizorišče Kavarna SEM
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Stripburger
Koprodukcija Mesto žensk
Jezik slovensko, angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 37' 39"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2007-PRED-323

Sinopsis

 

Čeprav je stripovska umetnost neločljivo povezana z neštetimi varljivimi obrazi humorja, v njej prevladujeta parodični in satirični (po)smeh. In avtorji. Stripburger je #46 »boljšo polovico« strani namenjal stripovskim delom domačih in tujih avtoric. Predstavljal je družbenokritične in intimne, predvsem pa samosvoje stripe Andreje Kladnik (Slovenija), Saše Kerkoš (Slovenija), Maje Veselinović (Srbija), Anne Ehrlemark (Švedska/Slovenija), Malin Biller (Švedska), Kati Kovacs (Finska), Geneviève Castrée (Kanada), Cinders McLeod (Kanada), Roberte Gregory (ZDA), Mary Fleener (ZDA) in Dunje Janković (Hrvaška).

 

Mlada hrvaška avtorica Dunja Janković je leta 2006 prejela nagrado za najboljše delo na edinem hrvaškem stripovskem festivalu Crtani romani šou. Stripburger #46 je opremila z naslovnico, v intervjuju pa pripoveduje, čemu se v svojih stripovskih delih najraje smeji. Uveljavljena kanadska karikaturistka Cinders McLeod uokvirja tematske strani s stripom o stripu, ki je žal tudi več let po nastanku (in tematskim stranem Stripburgerja navkljub) še vedno aktualen tako na tej kot oni strani Atlantika. V njem se sprašuje, zakaj je v stripovskih svetovih tako malo žensk. Naštetim so delali družbo stripi avtoric, ki so se odzvale na razpis Smej se glasno! Mesta žensk in Stripburgerja, v rednem delu revije pa se je našel prostor tudi za dela stripovskih avtorjev.

 

Tea Hvala

 

Avtor/ica, skupina

Dogodki

Kapelj Barbara, Stripburger #46 - instalacija, Ljubljana, 5. oktober 2007, 01' 39"

Produkcija

Stripburger

Koprodukcija