Wishart, Stevie: Predavanje o Hildegard von Bingen

Wishart, Stevie: Predavanje o Hildegard von Bingen

Ogledov: 2
Naslov Predavanje o Hildegard von Bingen
Tip Predavanje
Datacija 19. oktober 1998
Prizorišče Cankarjev dom
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 09' 33"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-1998-AKAD-45

Sinopsis

 

“To tekoče bogastvo zvokov in tišin, strašljivo, skrivnostno, vrtinčasto, včasih polno in blago, začutim v utripu, v naraščanju in upadanju glasbe, ki poje v meni.” - Sveta Hildegarda o svoji glasbi.

 

Sveta Hildegarda (1098-1179) je bila izredna ženska in “prva” na mnogih področjih. V času, ko je le malokatera ženska znala pisati, je ustvarila pomembne teološke razprave in vizionarske spise; ko je le malo žensk uživalo spoštovanje, je ona svetovala škofom, papežem in vladarjem. Zdravila je s pomočjo naravnih predmetov, pisala naravoslovne razprave in razprave o zdravilni moči in uporabi rastlin, živali, dreves in kamenin. Je prva skladateljica, katere življenjepis se je ohranil vse do danes. Ustanovila je cvetoč in dejaven nunski samostan, kjer so uprizarjali njene glasbene igre. Hildegarda je bila razglašena za blaženo, vendar še ni bila uradno proglašena za svetnico.


Devetsto let po njenem rojstvu je njeno življenje in delo pritegnilo pozornost in domišljijo humanisti-čnih znanstvenikov in študentov religije, glasbe, književnosti, zgodovine, srednjeveških študij, študij spolov in zgodovine znanosti in medicine.


Ob devetstoletnici njenega rojstva so leta 1998 potekale številne slavnosti, koncerti, konference in drugi dogodki. Dolgo prezrti ženski, katere dragoceni prispevek k umetnosti in kulturi je nesporen, je posvečeno na stotine strani na internetu.

 

Avtor/ica, skupina

Dogodki

Wishart Stevie; Matthews Kaffe, Solo + Solo + Duo, Ljubljana, 19. oktober 1998, 09' 25"

Produkcija

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Higgins Janene; Parkins Zeena, Umetno oko, Ljubljana, 11. oktober 1998, 47' 25"
Avtor/ica, skupina