Azra Akšamija

Rojen/a 1976, Sarajevo, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Cambridge Massachusetts, ZDA
Domača spletna stran Azra Akšamija
Druge povezave COBISS
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Azra Akšamija je umetnica in zgodovinarka arhitekture, po rodu iz Sarajeva. Kot asistentka za umetnost poučuje v sklopu programa za umetnost, kulturo in tehnologijo na Massachusetts Institute of Technology. V svojem multidisciplinarnem delu raziskuje politiko identitete in spomina na ravni telesa (oblačil in tekstilno--obutvenih tehnologij), javnega življenja (verska arhitektura in kulturne institucije) in v kontekstu zgodovine in globalnih kulturnih tokov. V projektih raziskuje moč umetnosti in arhitekture, da s kulturno pedagogiko pospešujeta proces mediacije v transformativnih konfliktih, ter pri tem vzpostavlja okvir za analiziranje spornih družbenopolitičnih realnosti in posredovanje v njih.

 

Akšamija je študirala arhitekturo na Tehnični univerzi v Gradcu (diplomirala leta 2001), na Univerzi Princeton (magistrirala leta 2004) in doktorirala iz zgodovine islamske umetnosti in arhitekture na MIT-ju leta 2011 CTeori-ja zgodovine in umetnostna in arhitekturna kritika, program za islamsko arhitekturo Aga Kan). Njeno znanstveno raziskovalno delo oblikuje tudi njena raziskovanja v polju umetnosti. V zadnjem času se v delih ukvarja z upodobitvijo islama na Zahodu, arhitekturnimi oblikami nacionalizma na Balkanu od devetdesetih let dalje ter z vlogo kulturnih institucij in dediščine pri ustvarjanju skupnega dobrega v razdvojenih družbah.

 

Njena dela so objavljale in razstavljale vodilne mednarodne umetnostne ustanove, kot so Generali Foundation na Dunaju, bienale v Valencii, Galerija sodobne umetnosti v Leipzigu, bienale v Liverpoolu, Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu, Sculpture Center v New Yorku, Secession na Dunaju, Manifesta 7, Stroom v Haagu, Royal Academy of Arts v Londonu, Judovski muzej v Berlinu, Queens Museum of Art v New Yorku in Fondazione Giorgio Cini kot del 54. beneškega bienala.

 

Vir: Povzeto po katalogu MG+MSUM dostopen na COBISS

Umetniška dela