Uršula Cetinski

Foto: Nada Žgank / Arhiv: Mesto žensk
Poklic Direktor/ica, Dramaturgija, Prevajanje, Režija
Področja Film, Festival, Gledališče, Dokumentarni film
Rojen/a 1966, Slovenija
Kraj, država bivanja Slovenija

Biografija

Uršula Cetinski je profesorica nemščine in primerjalne književnosti. Diplomirala je na Univerzi v Ljubljani, iz kulturnega menedžmenta pa magistrirala na Univerzi Johannesa Keplerja v Linzu. V osemdesetih letih je bila novinarka in kulturna urednica Radia Študent, prispevke o umetnosti in kulturni politiki je objavljala v različnih slovenskih in tujih medijih. Bila je tudi dolgoletna kolumnistka tednika Mladina.

Bila je dramaturginja in direktorica gledališča Koreodrama Ljubljana. Leta 1994 jo je Urad za žensko politiko, ki mu je direktorovala Vera Kozmik, povabil, naj pripravi nekajdnevno srečanje žensk v kulturi. Srečanje je preraslo v mednarodni festival sodobne umetnosti Mesto žensk, ki se je kasneje formalno oblikoval v društvo; Uršula Cetinski je bila prva predsednica društva in prva umetniška direktorica festivala. V okviru prvega festivala leta 1995 je bila premierno uprizorjena tudi njena monodrama o Almi Karlin.

Več kot osem let je bila vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu, kjer je dvakrat pripravila festival body arta Lepota ekstrema, bila je med ustanovitelji plesne platforme Gibanica in njena prva soselektorica ter namestnica direktorice in soselektorica festivala Exodos. Od leta 2006 do 2014 je bila direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča, kjer je ustanovila festival Prelet, v času njenega direktorovanja pa je SMG postalo tudi izvršni producent ljubljanskega kulturno-vzgojnega festivala Bobri, ki ga je soustanovila. V SMG si je prizadevala za spodbujanje avtorskih projektov in nastanek dramskih besedil različnih umetnic oz. avtoric. Od 2014 pa je Uršula Cetinski generalna direktorica Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

 

Umetniška dela

Tip Dokumentarno gledališče, Monodrama
Datacija 14. oktober 1995 – 15. oktober 1995
Mesto produkcije Ljubljana
Produkcija Cankarjev dom
Format 720x576
Trajanje 21:41

Alma je zasnovana na literarni zapuščini Alme Karlin, pisateljice, ki je v Sloveniji kljub dvajsetim knjigam (predvsem romanom in potopisom) ne poznamo ravno najbolje. Leta 1919 se je sama in skoraj brez denarja odpravila na[]