Tršar, Dušan; Čadež, Dragica; Hrvacki, Drago: Pogovor o neokonstruktivizmu

Tršar, Dušan; Čadež, Dragica; Hrvacki, Drago: Pogovor o neokonstruktivizmu

Ogledov: 18
Naslov Pogovor o neokonstruktivizmu
Tip Mala plastika, Sodobno kiparstvo, Okrogla miza
Evidenčna številka MG-0000-PRED-365

Sinopsis

Pogovor o neokonstruktivizmu je ob zaključku razstave donacije del Toneta Lapajneta Moderni galeriji pripravila Beti Žerovc. Pogovor je potekal na razstavi v soboto, 11. aprila 2015, od 18.00 ure naprej, pri pogovoru so sodelovali nekdanji člani skupine Neokonstruktivisti in Aleksander Bassin.

 

Objekti Toneta Lapajneta, ki jih je Moderni galeriji podarila Dragica Čadež, sodijo v umetnikovo sicer kratko, vendar plodno ter vsebinsko in problemsko zanimivo obdobje: to so dela Akcent (močno kontrastno) ali Produkt (močno kontrastno) ? oba naslova sta bila uporabljena za isto delo na razstavi v Mestni galeriji l. 1969 (1968), Premik vertikal (1968), Analiza lika (1969-1970) in Gibanje paralel (1968). Vsa štiri dela so nastala med letoma 1968 in 1970, opredelimo pa jih lahko kot minimalistična dela v širšem pomenu te oznake oziroma kot neokonstruktivistična dela v ožjem, specifično lokalnem umetnostnozgodovinskem pomenu, s čimer mislimo na Lapajnetovo aktivno sodelovanje v skupini Neokonstruktivisti med letoma 1968 in 1972 (ob njem so v skupini s tem imenom na več razstavah v letih 1968-1972 sodelovali še Dragica Čadež, Drago Hrvacki in Dušan Tršar).

 

Udeleženci so se pogovarjali o formiranju skupine Neokonstruktivisti, njenem delovanju in o novostih, ki jih je uvedla v slovenski prostor. Poskušali so odgovoriti na vprašanja, kako, zakaj in kdaj pride do uvajanja vidikov minimalnega v delovanje njenih predstavnikov, razmišljali so o tem, zakaj so se ti vidiki razvijali na način, kot so se. Razpravljali so o potencialnih vzorih in o razstavah, ki so jih videli mladi umetniki v tujini. Pomembna tema pogovora so bile razstave skupine Neokonstruktivisti in njihova recepcija v slovenskem prostoru.