Laplante, Myriam; Shah, Tejal: Otvoritev razstave Tejal Shah in Myriam Laplante

Laplante, Myriam; Shah, Tejal: Otvoritev razstave Tejal Shah in Myriam Laplante

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Otvoritev razstave Tejal Shah in Myriam Laplante
Tip Fotografija, Video, Performans, Razstava, Portretna fotografija, Eksperimentalni video
Datacija 5. oktober 2007 – 13. oktober 2007
Prizorišče Mala galerija
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija MG+MSUM, Galerija Alkatraz/AKC Metelkova mesto
Jezik slovensko, angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 56' 13"
URL Mesto žensk – Tejal Shah, Mesto žensk – Myriam Laplante
Evidenčna številka CoW-2007-FEST-198

Sinopsis

 

Tejal Shah v svojem delu, seriji fotografij z naslovom Ponovna iznajdba histerije: ikonografija iz bolnišnice Salpêtrière (delo v nastajanju), obravnava idejo ponovne iznajdbe histerije dr. Charcota, ki je v bolnišnici Salpêtrière ustanovil prvi fotografski laboratorij. Umetnica je rekonstruirala situacije in v duhu 19. stoletja posnela več fotografij o histeriji. Komično delo kritično obravnava zgodovinske in socialne konstrukte, med katerimi je tudi t. i. ženska histerija.

 

V luči bizarnega in nadrealističnega delo Myriam Laplante postavlja pred nas cirkus in komično gledališče življenja, ob katerem bi se lahko »glasno smejali«, če svoje vloge ne bi igrala smrtno resno. S podobo sveta skozi poosebljanje mitoloških ali izmišljenih likov Laplantini performansi ustvarjajo protislovni prostor, v katerega poskuša umestiti varljive pravljične obljube in njihove zaplete ter resničnost, v kateri veljajo drugačna pravila ali pa jih sploh ni. Performans Lupus in Fabula, za katerega je našla navdih v Grimmovi pravljici Volk in sedem kozličkov, bistveno odstopa že na začetku, saj podobo matere rešiteljice pretvori v mater uničevalko sveta, ki ga ustvarja sama. Nič več nedolžni gledalec je pozvan, da uživa v preobraženih ostankih ure dolgega »pokola«.
Skulptura Nevroni izkorišča idejo nenadomestljive in bistvene celice živčnega sistema – odgovorne za obdelavo in prenašanje informacij – komentar motenj v delovanju možganov svetovnih voditeljev.

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

MG+MSUM
Galerija Alkatraz/AKC Metelkova mesto

Prizorišče