Rene Rusjan

Rojen/a 1962, Ljubljana, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Ljubljana, Slovenija
Domača spletna stran Rene Rusjan
Druge povezave COBISS
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Rene Rusjan je začela delovati v poznih osemdesetih letih, pogosto kot del t.i. mladega slovenskega kiparstva, ki je prve korake ubiralo po prostorih tedanje Jugoslavije in na takrat še redkih priložnostih v tujini. Med vojno v Bosni je zapustila kiparstvo in se podala v begunske centre. Dvom v smisel umetnosti in vprašanja o njeni vlogi v naših življenjih so prisotni ves čas, odgovore išče in jih pogosto tudi najde v različnih segmentih življenja. Bolj kot kiparstvo so zadnjih dvajset let mediji njenega izražanja beseda, pogovor, pismo, fotografija, video, zvok, prostori komunikacije, sredstva komunikacije, odnosi (človek- človek, študent-mentor, umetnik-umetnik, umetnik-družba, umetnik- vsakdanje življenje ...), prostori s spominom, prostori srečevanj. V galerijah se Rene Rusjan pojavlja redko, svoje prostore pogosteje išče v neformalnih kontekstih.

 

Po rodu je Goričanka, rojena leta 1962 v Ljubljani. Diplomirala je iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, pri prof. Slavku Tihcu, leta 1987. Med letoma 1988 in 2009 je delovala kot samostojna umetnica. S skupino kolegov umetnikov je leta 1988 ustanovila kulturno društvo KD Galerija GT. Leta 1994 je z nekdanjim sošolcem z akademije in kasneje življenjskim partnerjem Boštjanom Potokarjem zasnovala in ustanovila tudi izobraževalno enoto - Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart. Bila je programska vodja šole in mentorica za kiparstvo in kontekstualne projekte.

 

Na osnovi šestnajstletnih izkušenj šole Famul Stuart, je leta 2009 nastala Visoka šola za umetnost pod okriljem Univerze v Novi Gorici. Tam je Rene Rusjan sedaj zaposlena kot direktorica programa in izredna profesorica, nosilka modula sodobnih umetniških praks.

 

Rene Rusjan je svoje izkušnje pridobivala tudi na številnih simpozijih in umetniških rezidencah po Evropi in svetu. Od osemdesetih let živi in dela v Ljubljani, a po selitvi šole v Gorico, leta 2012, po več desetletjih ponovno odkriva tudi svojo domačo regijo.

 

Vir: Povzeto po COBISS

Umetniška dela

Podnaslov http://razume.mg-lj.si/razstava.php?id=1721997
Tip Video instalacija, Relacijska umetnost,
Datacija 1997
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x540
Trajanje 01:48

Podnaslov http://razume.mg-lj.si/razstava.php?id=1721997
Tip Video instalacija
Datacija 18. februar 1997 – 23. marec 1997
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x540
Trajanje 32:58

Tip In situ, Sodobno kiparstvo, Dokumentarni video,
Datacija oktober 1992
Format 720x540
Trajanje 02:04

Spletna razstava