Maja Delak

Foto: Nada Žgank / Arhiv: Emanat, 2015
Poklic Koreografija
Področja Performans, Ples, Burleska / Kabare / Varieté, Plesni performans, Konceptualni ples, Sodobni ples, Plesna pedagogika
Sodelavci/ke Luka Prinčič, Irena Tomažin Zagoričnik, BARBARA KANC, Bara Kolenc
Rojen/a 1969, Novo Mesto, SFR Jugoslavija / SR Slovenija, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Ljubljana, Slovenija
Druge povezave Emanat
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

 

Maja Delak je koreografinja, plesalka, performerka in pedagoginja, ki je študirala sodobni ples na CNDC L'Esquisse v Angersu v Franciji in na številnih plesnih seminarjih. Bila je članica v mednarodni plesni skupini En-Knap med letoma 1993 in 2002 ter idejna vodja realizacije gimnazijskega programa za sodobni ples, ki ga izvaja Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, kjer redno poučuje. V svojem koreografskem opusu je prepotovala številne svetove, ki se, kljub različnim tematikam in načinom dela, kot presečne množice družijo v sidrišče avtoričine plesne poetike, v kateri vedno bolj jasno določa metodologije sodobnega plesa. Leta 2006 je ustanovila zavod Emanat, v katerem si prizadeva za afirmacijo sodobnega plesa – tako s produkcijami predstav kot s knjižnim programom (zbirka Prehodi) ter izobraževanjem (Agon).


Leta 2010 je prejela nagrado Prešernovega sklada za predstave Drage drage, Serata Artistica Giovanile in Poti ljubezni in njen neprecenljivi prispevek k afirmaciji sodobnega plesa. Leta 2013 je bila na festivalu Gibanica predstava Sramota nagrajena kot najboljša predstava platforme, z Lukom Prinčičem pa sta v istem letu prejela nagrado Liberalne akademije zlata ptica za umetniške dosežke na uprizoritvenem področju. V letu 2015 je kolektiv plesnih pedagogov Srednje vzgojiteljske šole in gimnazija Ljubljana (SVŠGL) – umetniška gimnazija, smer sodobni ples, prejel nagrado Ksenije Hribar za pedagoško delo.

 

Vir: Emanat

Avtorska izjava

 

Moja odločitev za ustvarjanje v mediju sodobnega plesa je povezana z možnostjo izgradnje plesnega jezika, njegovega raziskovanja in artikulacije. Predvsem me zanima vstopanje v proces, kjer končni rezultat ni znan vnaprej. Plesni jezik tako zame nikoli ni samo rezultat, vezan na en projekt, predstavo, ampak je plod nenehnega raziskovanja in preizkušanja mej in robov medija samega. V jeziku plesa vedno iščem oporne točke ali, bolje, preizkušam meje določenega izraza. Polje sodobnega plesa je zato zame večni izziv, saj lahko v njem preizkusim ne samo sam medij, ampak znotraj tega tudi sebe kot posameznico.

Maja Delak

 

Vir: Emanat

Umetniška dela

Podnaslov Predstavitev videa in pogovor o knjigi
Tip Predstavitev, Pogovor
Datacija 6. oktober 2006
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x576
Trajanje 05:45

 

[]

Tip Sodobni ples
Datacija 2. oktober 2004
Mesto produkcije Ljubljana
Produkcija Zavod EN-KNAP/EN-KNAP Produkcija
Format 720x576
Trajanje 14:59

 

[]

Tip Sodobni ples
Datacija 6. oktober 2007
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x576
Trajanje 57:46

Drage drage je plesna predstava, ki izhaja iz kvaziinstitucionalnega statusa sodobnega plesa v Sloveniji in temelji na užitku do fizičnega in gibajočega. Koreografinja je k sodelovanju povabila šest plesalk in igralk, ki v komaj znosni[]

Tip Eksperimentalna glasba, Inštrumentalna glasba, Live act, Plesna improvizacija, Sodobni ples
Datacija 13. oktober 2003
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x576
Trajanje 43:50