Cassils

Biografija

 

Cassils je umetnik_ca1, ki uporablja fizično telo kot kiparsko gmoto, s pomočjo katere preoblikuje in razbija družbene norme. Z vpeljavo vaj iz stroge telesne vadbe in s tem, ko svoje znanje s področja kineziologije in športa dela kvir, Cassils upravlja svoje telo tako, da zavzame oblike, ki kljubujejo vsem pričakovanjem. Z razbijanjem binarnosti in prepričanja, da je transspolnost pogojena z operativnimi posegi ali hormonsko terapijo, Cassils upodablja transspolnost ne kot cilj prehajanja iz enega spola v drugega, temveč kot večno nastajanje, kot proces, ki je način obstoja in ki deluje v prostoru nedoločljivosti, krčevitosti in negotovosti. S kovanjem zaporedja močnih, izoblikovanih skulptur za različne formalne namene in performans, Cassils iz znoja, krvi in tetiv zgradi vizualno kritiko in diskurz o ideologiji in zgodovini telesnosti in spola. S črpanjem iz konceptualizma, feminizma, telesne umetnosti, gejevske estetike in holivudskih filmov Cassils ustvari vizualni jezik, ki je hkrati čustveno nabit in konceptualno prodoren.


Razstave Cassils vključujejo: samostojne razstave v galeriji MU v Eindhovnu (NIZ), v centru Trinity Square Video (Toronto) in v galeriji Ronald Feldman Fine Arts (New York), projekcije v ICA (London), performanse v studio The National Theater Studio v Londonu in naročila galerije Los Angeles Contemporary Exhibitions (Pacific Standard Time). Prispevki o Cassils so bili objavljeni v feministični reviji Signs: Journal of Women and Culture in Society in v publikaciji Commerce By Artists. Cassils je tudi ena izmed oseb, ki jo je Huffington Post vključil na svoj seznam desetih transspolnih umetnic_kov, ki spreminjajo podobo sodobne umetnosti, prav tako pa je bil_a upodobljen_a na naslovnicah številnih revij. Cassils je tudi prejemnik_ca nagrade MOTHA (2013), ki jo podeljuje Muzej zgodovine transspolnihoseb (Museum of Transgender Hirstory), in nagrade Visual Artist Fellowship, ki jo podeljuje Kanadski svet za umetnost (2012-13), prejel_a pa je tudi nagrado California Community Foundation Grant (2013), Rema Hort Mann Visual Arts Fellowship (2014), nagrado na festivalu ANTI Festival International Prize for Live Art (2014) in nagrado Creative Capital Grant (2015).


1 Cassils se ne identificira znotraj binarnega spolnega sistema moški/ženska, zato v angleščini uporablja spolno nevtralni osebni zaimek they. V slovenskem jeziku za to še ni ustrezne reštive, se pa znotraj organizacij, ki se ukvarjajo s pravicami transspolnih oseb uveljavlja praksa uporabe podčrtaja (npr bil_a). Uporaba pravilnih osebnih zaimkov je namreč za transspolne osebe zelo pomembna, saj s tem izkažemo spoštovanje do njihove spolne identitete.

 

Umetniški dogodek

Cassils, Terezias [montirano], Galerija Kapelica, Ljubljana, 7. oktober 2011, 02' 38"

Umetniška dela

Tip Body art / Live art, Vztrajnostni performans
Datacija 7. oktober 2011
Mesto produkcije Ljubljana
Format 1080x1920
Trajanje 02:38

Cassils je umetnik_ca in bodybuilder_ka, ki uporablja svoje mogočno telo za intervencije v različnih kontekstih – njegov_njen cilj je preizpraševanje sistemov moči in nadzora. Njegovo_Njeno delo prinaša intimno in zgovorno[]