Galerija Kapelica

Krajše ime Galerija Kapelica
Uradni naziv Galerija Kapelica
Tip galerija
Naslov Kersnikova 4, 1000 Ljubljana
Kontakt Jurij Krpan
URL KAP
Oddelki Galerija Kapelica
Ustanovitev 1995

Galerija za sodobno raziskovalno umetnost, ki deluje pod okriljem Zavoda Kersnikov, je bila ustanovljena leta 1995 s strani Študentske organizacije univerze v Ljubljani. Njen program, ki je izrazito mednarodno naravnan, sestavljajo razstave, zvočni dogodki, predavanja, delavnice in performansi, katerim namenja še posebno pozornost. Vsebinsko si prizadeva za predstavitev novih tem, tehnik in načinov umetniškega izražanja.

 

Galerija Kapelica je prostor za sodobno raziskovalno umetnost. Poslanstvo galerije je predstavljanje umetniških praks in projektov, ki tematizirajo vsakršne oblike sodobnosti. Program sestavljajo prostorske postavitve, živi dogodki in teoretsko-refleksivna predavanja, v katerih največkrat polemiziramo z znanstvenimi in tehnološkimi aplikacijami, biopolitikami in urbanimi fenomeni, ki pospešenospreminjajo našo vsakodnevno realnost. V galeriji skrbimo za spremljanje najsodobnejše umetnosti, zato je galerijski program namenjen vsem tistim, ki jih zanima neposredna bodočnost, v kateri bodo življenske vrednote in pomenjanje drugačni od teh, ki jih pravkar živimo. Galerija Kapelica potemtakem ni le prostor, v katerega bi prenašali že narejena umetniška dela, temveč je aktivna produkcijska platforma, ki spodbuja, omogoča in predstavlja raziskovalno umetniško produkcijo najdrznejših med umetniki.

 

Program galerije je sestavljen iz razstav, performansov, zvočnih dogodkov, predavanj in delavnic.  Razstave so izključno prostorske, participatorne in odzivne. S tem želijo spodbujati aktivno udeležbo v dojemanju umetniške povedi, ki na obiskovalca deluje nelinearno in  čutno-spoznavno celostno. Delujejo kot izrazito interdisciplinarna, intermedijska galerija, ki se ne ozira na tradicionalno delitev na likovno, uprizoritveneo, glasbeno, filmsko področje. Program Kapelice je izrazito mednarodno naravnan, saj je vsaj polovica umetnikov gostujočih, druga polovica pa se postavlja v razmerje do dogajanja v mednarodnem prostoru. 

 

Performans v Kapelici predstavlja enega najpomembnejših umetniških izrazov. Raziskovanje zvoka in glasbe v galerijskem prostoru postavlja slušno izkušnjo v razmerje s prostorom, in čutnimi izkušnjami. Predvsem jih zanimajo projekti, kjer so za produkcijo zvoka inštrumenti sestavljeni povsem na novo oziroma, da se tradicionalni inštrumenti postavljajo v razmeje do sintetičnih, električnih in elektronskih. 

Logotip organizacije

Lokacije