Miya Masaoka

Foto: Nada Žgank / Arhiv: Mesto žensk
Poklic Glasbeno aranžiranje, Kompozicija
Področja Medijska umetnost, Performans, Zvočna umetnost, Inštrumentalna glasba
Rojen/a 1958, Washington, D.C., ZDA
Domača spletna stran www.miyamasaoka.com

Biografija

 

Miya Masaoka, glasbenica, skladateljica in performativna umetnica, je napisala dela za koto, laserske vmesnike, prenosni računalnik in video ter glasbo za ansamble, komorne orkestre in mešane zbore. V svojih performansih raziskuje zvok in gibanje insektov, pa tudi fiziološke odzive rastlin, človeških možganov in lastnega telesa. V teh raznoterih kontekstih zvoka, glasbe in narave izpostavljajo njeni performansi interaktivno, živo naravo improvizacije ter odsevajo individualni in sodobni izraz t.i. slušno gestikulacijo japonske glasbe gagaku.

 

Masaoka vse od ustanovitve San Francisco Gagaku Society, ki jo tudi vodi, odpira nove načine dojemanja in igranja na japonski koto. Razvila je virtuozen in inovativen pristop, ki vključuje improvizacijo ter ‘razširjanje’ glasbila v virtualni prostor, in sicer z uporabo računalnikov, laserjev, živo elektroniko (live sampling) in procesiranjem v realnem času. Od osemdesetih let minulega stoletja razvija koto vmesnike z midi controllerji; najprej s Tomom Zimmermanom, soizumiteljem Body Glove. Delala je na STEIM, Amsterdam, CNMAT in z Donaldom Swearingenom pri izgradnji vmesnikov za računalnik in koto, pri čemer je uporabljala pedala, svetlobne senzorje, senzorje gibanja in ultrazvok. S kotom, povezanim neposredno na prenosni računalnik, snema svoje igranje v živo in ga procesira v realnem času. Ta novi koto je sposoben dinamičnega in interaktivnega odziva v različnih glasbenih okoljih in improvizacije s procesiranimi zvoki.

 

Masaoka je svoja dela predstavila na Japonskem, v Kanadi in Evropi, šestkrat je bila tudi v Indiji. Nastopila je na V2 v Rotterdamu, Cybertheater v Bruslju, Elektronisch Festival v Groningenu, Cleveland Performance Art Festival, Electronik Body Festival v Bratislavi, Radio Bremen, Festival of Lights, Hyberadad, Indija, in London Musicians Collective.

 

 

Umetniško delo

Masaoka, Miya, Laserski koto, Mesto žensk, Ljubljana, 12. oktober 2010, 02' 08"

Umetniška dela

Tip Eksperimentalna glasba, Inštrumentalna glasba, Zvočni performans
Datacija 12. oktober 2010
Mesto produkcije Ljubljana
Format 1080x1920
Trajanje 02:08

 

[]

Spletna razstava