Ilya Kabakov

Sodelavci/ke EMILIA KABAKOV
Rojen/a 1933, Dnepropetrovsk, SOVJETSKA ZVEZA - SSSR /USSSR
Kraj, država bivanja New York, ZDA
Domača spletna stran Ilya and Emiliya Kabakov
Druge povezave COBISS
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Ilya Kabakov je sovjetsko-ameriški konceptualni umetnik. Šteje se za enega najpomembnejših ruskih umetnikov 20. stoletja.

 

Rojen je bil v Dnepropetrovsu, v Ukrajini, vendar je bil evakuiran v Samarkand, Uzbekistan, da bi se izognili ujetništvu in nacističnemu preganjanju. Od leta 1945 do 1951 je študiral na umetniški šoli v Moskvi, leta 1957 je diplomiral na V.I. državni umetniškem inštitutu Surikov v Moskvi, kjer se je specializiral za grafično oblikovanje in ilustracijo knjig.

 

Izdelal je široko paleto slik, risb, instalacij in teoretičnih besedil, ter obsežne spominske knjige od njegovega otroštva vse do zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. V zadnjih letih ustvarja instalacije.

 

Pokazal je obetaven talent v risanju in je bil sprejet v leningrajski inštitut za umetnost. V šoli se je navdihoval nas klasično rusko umetnostjo in socialističnim realizmom, ki je veljal za uradno umetnost Sovjetske zveze. Diplomiral je na umetniškem inštitutu Surikov leta 1957 in postal otroški knjižni ilustrator, ker je bilo prepovedano umetniško izražanje in je bil to edini način, da bi lahko preživel kot umetnik. V tem času je delil studio s kolegom umetnikom, prijateljem in velikim vplivom, Ulom Soosterjem (Estoija, 1924–1970).

 

V sedemdesetih letih je začel eksperimentirati z abstraktnim ekspresionizmom in neo-nadrealizmom, do leta 1978 pa je delal kot konceptualni umetnik. Bil je eden osrednjih članov moskovskih konceptualistov, ki so danes priznani kot glavna sovjetska avantgardna skupina.

 

V sedemdesetih letih je začel eksperimentirati z abstraktnim ekspresionizmom in neo-nadrealizmom, do leta 1978 pa je delal kot konceptualni umetnik. Njegov uspeh ga je postavil v središče moskovskih konceptualistov, ki so danes priznani kot glavna sovjetska avantgardna skupina.

 

V 80-ih letih ni mogel razstavljati v javnih prostorih, zato je imel zasebne razstave v svojem stanovanju. Leta 1985 je odšel v Pariz na prvo samostojno razstavo v Galeriji Dina Vierny, kasneje pa se je preselil v Avstrijo na šestmesečno bivanje v Kunstvereinu v Gradcu. Predstavljal je Rusijo na Beneškem bienalu leta 1993. Z ženo Emilio Kabakov živi in dela na Long Islandu.

Vir: Prevedeno po Widewals

Umetniška dela