Duffy, Mary: Zgodbe telesa

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Zgodbe telesa
Tip Performans, Body art / Live art, Predavateljski performans
Datacija 31. januar 2000
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Jezik angleško
Trajanje 16' 03"
URL http://kapelica.org/#event=150
Evidenčna številka KAP-2000-PERF-241
Število del v skupini 3

Sinopsis

"Kot v vseh svojih delih, tudi v tem performansu izhajam iz svoje življenjske zgodbe in tudi ta performans je trdno zakoreninjen v izkušnjah hendikepirane ženske. Povod zanj je bil obisk pri zdravniku h kateremu sem začela zahajati pred kratkim. Brez kakršnega koli namiga je začel pogovor o tem, kako "so bili taliomidi (Thaliomide) grozna tragedija" in kako moram biti "zelo jezna" nanj in na medicinsko stroko v celoti. Ta pripetljaj me je šokiral in me hkrati spomnil kako zelo nemočna sem bila kot otrok – kako so me slačili do golega, me brezčutno opazovali kot objekt, medtem ko so me označevali, kategorizirali, definirali in re-definirali mojo lastno eksistenco. Spomnim se spominjati se vsega. V mojem otroškem spominu je posneto vse kar še v moji starosti priča o sramu, ki sem ga doživljala kot otrok. Spominjam se velikih besed, ki so jih izgovarjali; spominjam se njihovih priporočil, ko sem bila stara štiri leta, kako mi bodo njihovi umetni roki "pristajali bolje, če mi odrežejo mojo majhno dlan". Najbolj od vsega mi v spominu ostaja njihova groza ob pogledu name. Do mene so se obnašali kot da sem nevidna in nesposobna razumeti mnenja, ki so jih izrekali o mojem življenju in moji prihodnosti. Toda oni niso bili edini, ki so me obravnavali kot nevidno in nesposobno razumeti....." — Mary Duffy

 

Performans spada v niz performansov 'Prosthesis – Umetniški izraz skozi telesni hendikep'. 

Avtor/ica, skupina

Skupina del

Duffy Mary, Zgodbe telesa, Ljubljana, 31. januar 2000, 16' 03"
Duffy Mary, Zgodbe telesa [intervju], Ljubljana, 31. januar 2000, 09' 14"
Zgodbe telesa [trailer], Ljubljana, 01' 53"

Publikacija

Duffy Mary, Zgodbe telesa [reportaža: Petra Pogorevc], RTV Slovenija, Ljubljana, januar 1999, 03' 07"

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Bufano Lisa, One Breath is an Ocean for a Wooden Heart, Alliger Arts Production, AXIS Dance Company , Ljubljana, 11. december 2007, 12' 56"
Jevremović Zorica, Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 2], Ljubljana, 5. november 1999, 11' 44"

Izbor

Spletna razstava