Dred: D.R.E.D.

Dred: D.R.E.D.

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov D.R.E.D.
Tip Performans
Datacija 7. oktober 2004
Prizorišče Menza pri Koritu, AKC Metelkova mesto
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija ŠKUC – Monokel in ŽmreŽa
Koprodukcija Mesto žensk
Jezik slovensko, angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 22' 18"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-PERF-669

Sinopsis

 
Vsakdanje kljubovanje realnosti – razkritja haitsko-ameriškega, spolsko razsvetljujočega moškega mnogih duhov! (Daring Reality Every Day – Exposures of a Multi-Spirited, Haitian-American, Gender-Illuminating Man!)

"Ko si dovoliš, da tvoja resnica zasije ..." (DRED Gerestant)

 

Američanka haitskega porekla Mildred Gerestant, znana kot DRED, je mednarodno uveljavljena performerka, pevka, aktivistka, igralka, predavateljica in pesnica. Prepoznavna je po t. i. "drag" nastopih, kot kralj/ica preobleke, ki oponaša moške vloge in hkrati raziskuje moškost pri ženskah.


Z glasbo, gledališčem, s plesom in humorjem pretresa rasne in spolne stereotipe ter konvencionalne spolne vloge. Tako hoče ustvariti več razumevanja in sprejemanja lepote, ki se kaže v posamezničini/kovi lastni resnici. V svojih nastopih parodira črnske in belske moške medijske ikone, denimo Superflyja, Shafta, p. Diddyja, Isaaca Hayesa, Slyja Stonea in druge. Čeprav so jo nekateri označili za žensko različico Eddieja Murphyja/Johna Leguziama, drugi pa za temnopolto različico Tracy Ullman, je D.R.E.D. samosvoja umetnica. Pojavila se je v številnih televizijskih programih (Sex2K, Seks v mestu, The Maury Povich Show, Ricki Lake …). To poletje je delala na dveh celovečercih, sodelovala pa je tudi v filmu Terminal Stevena Spielberga, v katerem poje haitsko-kreolski napev, ki ga je napisala. Ustvarila je performans DRED! BoG/Ginja v meni – grozljivo lepa in pijana od ljubezni do sebe (2004).


DRED nastopa na vsakovrstnih dogodkih, vključno z zavetišči za brezdomce, poroka-mi, šolami, gledališči, festivali (filmskimi in gledališkimi), konferencami, povsod!
Vodi tudi delavnice o identiteti, za otroke in odrasle. Na vseh ravneh opozarja na to, kako smo socializirani s predpostavkami o spolnosti, rasni pripadnosti, spolih, življenju, humanosti in duhovnosti, in nas poskuša vsaj za korak približati temu, da bi prepoznali in se znebili privzgojenih zadržkov, predsodkov in stereotipov, s katerimi se vsak dan srečujemo.

 

Suzana Tratnik

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

ŠKUC – Monokel in ŽmreŽa

Koprodukcija