Mansholt, Silke: Obešenka (Die Gehängte)

Mansholt, Silke: Obešenka (Die Gehängte)

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Obešenka (Die Gehängte)
Tip Performans
Datacija 9. oktober 2005
Prizorišče Gledališče Glej
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija MKC Maribor
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 15' 03"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2005-PERF-740

Sinopsis

 

"Telesna bolečina gre pa pa. Čas je, da nehamo obsojati. Preobrnimo misli. Kjer Neo sreča Goetheja in ima Jezus zabavo z Adolfom v nebesih.“ Die Gehängte)

 

Štiridesetminutni solistični performans pripoveduje o iskanju ‘avtentičnega jaza’ Silke Mansholt v kolektivni krivdi in bridkosti nemške zgodovine. Obešenka predstavlja potovanje v resnico, prebujenje. Karta ‘obešenec’ v tarotu simbolizira preobrat v naših pogledih, odnosih in izkušnjah. ‘Obešenka’ je pripravljena pozabiti na bolečino, pustiti za sabo preteklost in stopiti naprej. Gledalec je priča zadnjemu obračunu med performerko in bremenom, ki ji ga je na pleča naložila domovina. Simbolična dejanja, besedilo, uperjeno naravnost v občinstvo, živi vokali, meditativno grleno petje, bogata glasba in subtilna ekspresivna koreografija se zlivajo v intenziven in ganljiv obred.

 

Silke Mansholt se pri svojem delu, ki je priznano in cenjeno zaradi brezkompromisnega, ganljivega in humornega raziskovanja življenja in notranjega jaza, ukvarja s plodnim področjem med vizualnim in uprizoritvenim. Delo, za katero je dobila navdih pri Josephu Beuysu in Pini Bausch, promovira koncept razširjene umetnosti (socialne skulpture ali dogodka v živo). Hommage to the Heart (Poklon srcu) z vrsto ekspresionističnih gibov in ikonografske glasbe (Wagner, Bach in Schönberg) preiskuje identiteto in nacionalnost v specifičnem okvirju nemške kulture. V predstavi Orphan (Sirota) izkaže umetnica spoštovanje duhu otrok, ki so nekoč obiskovali šolo za ubožne, ki je zasedala sedanje prostore umetniškega središča Bluecoat Art Centre, v katerem je bilo njeno delo predstavljeno.

Milijana Babić

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

MKC Maribor