Fjell, Håvve: Šiv [priprave]

Fjell, Håvve: Šiv [priprave]

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Šiv [priprave]
Tip Performans, Body art / Live art, Vztrajnostni performans
Datacija 18. junij 2002
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Format 720x576 pxl
Trajanje 32' 22"
Evidenčna številka KAP-2002-PRED-108
Število del v skupini 3

Sinopsis

Bolečina, mučenje, pohabljeno telo so elementi, ki so prisotni v umetniškem izrazu norveškega fakirja in umetnika Håvveja Fjella, pri katerem bolečina deluje kot oblika transferja. Fjell s pomočjo bolečine gledalca sooči s sodobmin vprašanjem odnosa do telesa in duše, "telesa-kot-ječe" in različnih oblik družbene represije. ("Telo v sodobnem času postane uporabno zgolj, če je hkrati produktivno in podrejeno..." — Foucault). Teme kot so represija, omejitve in inhibicija so vključene v serijo njegovih performansov, ki nosi naslov Kvintet, v kateri svoje telo podredi mavcu, iglam in niti, ključavnicam in kletkam ter se poškoduje s koščki zlomljenega stekla ali pa uporablja druge tradicionalne tehnike mučenja.

 

Performans Šiv je bil vrhunec otvoritvenega večera festivala Break 21. Ta fakir, ki je prišel na umetniško sceno z željo po drugačnem načinu izražanja, je izvedel enega izmed performansov iz serije Kvintet. V performansu je bil s telesom zašit na stol, levo roko je imel zašito na obraz in desno roko na nogo. Izjava tega umetnika je, da je bolečina rešitev.

 

S strategijo mučenja Håvve Fjell ne razpravlja le o fizičnem mučenju, temveč  s pomočjo "težkih podob" razkriva tehnike, načela in strategije, ki jih različne strukture moči uporabljajo za vladanje nad posamezniki. Ti procesi so toliko metafora kot so realnost.

Avtor/ica, skupina

Fjell, Håvve

Poddela

Fjell Håvve, Šiv, Ljubljana, 18. junij 2002, 15' 51"
Fjell Håvve, Šiv [intervju], Ljubljana, 18. junij 2002, 29' 54"
Fjell Håvve, Šiv [priprave], Ljubljana, 18. junij 2002, 32' 22"

Produkcija

Prizorišče