Jakopič, Rihard: Začuti umetnino

Jakopič, Rihard: Začuti umetnino

Ogledov: 22
Naslov Začuti umetnino
Tip Slikarstvo, Razstava, Didaktična razstava
Datacija 2020
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija MG+MSUM, Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta
Jezik slovensko
Format 1920x1080 pxl
Trajanje 19' 54"
URL http://www.mg-lj.si/si/razstave/3013/rihard-jakopic-pod-drobnogledom/
Evidenčna številka MG-2020-PRED-631

Sinopsis

V sklopu teh prizadevanj k razstavi priključujemo rezultate pridruženega trimesečnega študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) z naslovom Začutiti umetnino, katerega prijaviteljica je bila Akademija za likovno umetnost Univerze v Ljubljani in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Z ekipo študentov iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Naravoslovnotehniške fakultete, Filozofske fakultete in Akademije za gledališče, film in televizijo smo v sodelovanju s partnersko ustanove iz negospodarstva, Moderno galerijo, želeli nadgraditi leto prej izvedeni projekt z naslovom Kaj vidimo z očmi, kaj vidimo s prsti, pri katerem smo ugotavljali kakšen način kopiranja umetnin je bolj primeren za videče in kakšen za slepe in slabovidne obiskovalce muzejev. Ob testiranju odzivov na izdelane kopije smo pridobili mnenja in komentarje videčih in slepih ljudi, ki so ob tipanju pripravljenih kopij razmišljali, kaj vse bi jim res olajšalo spoznavanje umetnine in izpostavili pomen predvsem čutenja ob srečanju z  nekim likovnim delom.

Sodelujejo

Svetovanje Nada Madžarac, Deja Muck
Umetniško vodenje Tamara Trček Pečak
Petje / glas Klemen Kovačič
Besedilo Klemen Kovačič, Magdalena Mezeg, Katarina Bartolj
Raziskovalec/ka Lara Železnik, Maja Pečnik, Mojca Žižek, Sara Štorgel, Katarina Bertolj, Karin Moder, Andreja Kos
Lektura Mirjam Novak
Montaža (film, video) Ahmed Jašarević, Anja Jakun
Tehnika Alenka More, Andrej Žužek, Jurij Smole, Tanja Rudolf
Glasba Boštjan Gombač, Janez Dovč

Avtor/ica, skupina

Produkcija

MG+MSUM
Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta
Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta

Podobno iz AV arhiva

Dokumentacija
Jakopič Rihard, Pod drobnogledom. Stare poškodbe — nove rešitve [slovenski podnapisi], Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 18. junij 2020, 19' 07"
Stupica Gabrijel, Pod drobnogledom. Tehnologija nastajanja in reševanje umetnin, Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 17. april 2014, 29' 11"
Pregelj Marij, Pod drobnogledom. Nastajanje in reševanje umetnin Marija Preglja, Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 25. april 2018, 15' 31"
Jakopič Rihard, Pod drobnogledom. Stare poškodbe — nove rešitve, Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 18. junij 2020, 19' 09"
Jakopič Rihard, Začuti umetnino [napoved], Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Ljubljana, 18. maj 2020, 02' 17"