Nina Meško

Foto: Nada Žgank / Arhiv: Mesto žensk
Poklic Koreografija, Ples
Področja Ples, Koreografija kot razširjena praksa, Participatorna koreografija, Sodobni ples, Plesna pedagogika
Sodelavci/ke Tanja Lažetić
Rojen/a 1973, Ptuj, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Ljubljana, Slovenija
Druge povezave Nina Meško
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Nina Meško je v slovenskem plesnem prostoru znana kot plesalka sodobnega plesa in koreografinja, zadnjih sedem let pa kot samostojna strokovna svetovalka za ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). S plesom in koreografijo se je profesionalno ukvarjala več kot desetletje. S štipendijo Ministrstva za kulturo se je eno leto strokovno izpopolnjevala v New Yorku. Vsi njeni avtorski projekti (Watching Alice, 13 Hours in April, Mala šola letenja, Deep Show, What a Feeling, Stanje stvari) kažejo artikulirano konceptualno strukturo in močno zanimanje za eksperiment. Predstavljeni so bili na številnih gostovanjih doma in v tujini. Nina Meško je prejemnica dveh pomembnih mednarodnih rezidenčnih štipendij – ArtsLink (NY) in Tanzquarter (A).

Poudarek plesne dejavnosti, ki jo Nina Meško oblikuje v okviru svojega dela na JSKD, temelji na povečanju zanimanja in znanja o plesni umetnosti in pedagogiki ustvarjalnega plesa. Vsem, ki plešejo, želijo plesati ali poučevati ples, ponuja različne oblike strokovne pomoči. Skrbi za pretok in izmenjavo informacij v slovenskem in mednarodnem prostoru, organizira različna izobraževanja s področja sodobnega plesa, plesne pedagogike in plesne medicine, oblikuje spodbude za ustvarjanje in pogoje za predstavljanje. Na ta način ji je uspelo oblikovati festivalsko in izobraževalno ponudbo, katere osnovni cilj je razvoj plesne ustvarjalnosti otrok in mladih ter strokovna usposobljenost njihovih mentorjev po vseh regijah Slovenije.

Sodelavci/ke

Umetniško delo

Umetniška dela

Tip Dokumentarni video, Delavnica, Sodobni ples
Datacija 7. oktober 2004 – 2. november 2004
Mesto produkcije Ljubljana
Format 720x576
Trajanje 07:13

V okolje vsakdanjih profesionalnih jutranjih "classov", ki so se vrstili v Plesnem teatru Ljubljana, so bili postavljeni televizijski zasloni, ki so prikazovali serijo pogovorov s slovenskimi plesnimi producenti, koreografi in teoretiki.[]