Z, Pamela: Pamela Z

Z, Pamela: Pamela Z

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Pamela Z
Tip Glasba, Eksperimentalna glasba, Inštrumentalna glasba, Live act, Programirana glasba, Sodobna kompozicija, Zvočni performans
Datacija 4. oktober 2004
Prizorišče Cankarjev dom
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 34' 59"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-PERF-663

Sinopsis

 

Pamela Z je, poleg tega, da nastopa solo, gonilna sila interdisciplinarnega tria The Qube Chix, ki ga tvorita še Miya Masaoka in Donald Swearingen. Njena projektna sodelovanja segajo od klasičnih opernih izvajalcev, Nine Hagen, Jima Carolla, newyorškega pesnika Briana Ena, avantgardnega nizozemskega skladatelja Louisa Andrissena do nemškega kontrabasista Petra Kowalda, novomeškega džezovskega eksperimentalista Eliota Sharpa ter notoričnega producenta hiphopa DJ Spookyja. Prizorišča njenih nastopov pa so tako rockerski festivali (npr. Lollapalooza) kot operne hiše, muzeji in galerije moderne umetnosti v Evropi in čez lužo, odri plesnih teatrov in tradicionalnih hramov japonskega plesa in nedavno DakArt, bienale sodobne črnske umetnosti v Dakarju. Njene skladateljske kose so med drugimi igrali The Bang on a Can Allstars, California E. A. R. Unit in Left Coast Chamber Ensemble, sama pa se je lotila priredbe Stockhausnovih del in zvočnega podlaganja stvaritev filmarja/slikarja Petra Greenawaya.

 

Nastop Pamele Z na Mestu žensk je obsegal iz izbranih insertov iz del Parts of Speech, Gaijin in iz njenega projekta, večplastnega multimedijskega performansa Voci, ki ga sestavljajo dinamično prehajajoči segmenti. Umetnica raziskuje tudi kulturne, fizične in umetniške svetove glasu, ujetega v raziskovalnem primežu znanstvenega vrednotenja in medčloveške percepcije. Z elektronskim procesiranjem ob videoprojekcijah ustvarjalcev (npr. Jeanne C. Finley in Johna Museja) preiskuje karakter, identiteto in anatomijo glasu. 
Gaijin, elektro-akustični vokalni performans z videom, je glasbena podlaga za butoh. V tem široko zastavljenem konceptu, ki je bil navdahnjen s Pamelinim bivanjem na Japonskem, se umetnica z različnih vidikov loteva "drugačnosti". Projekt, ki je nastal pred tremi leti, je magično potovanje, ki provokativno opredeljuje besedo"tuje"
 

Parts of Speech, projekt iz leta 1995, bazira na tekstih iz oglaševanja, komunikacijskih sistemov in slenga, združenih v celoto nejezikovnih zvokov, ki jim avtorica s "semplanjem", branjem, petjem in mantranjem daje nov pomen. 
 

Helena Božič

 

 

Sodelujejo

Kompozicija Pamela Z

Avtor/ica, skupina

Produkcija