Ponton, Anita: Still

Ponton, Anita: Still

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Still
Tip Performans, Vztrajnostni performans
Datacija 7. oktober 2005
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Kinodvor, KUD France Prešeren
Format 720x576 pxl
Trajanje 06' 51"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2005-PERF-720

Sinopsis

 

"V svojih predstavah vedno prevzamem različne ikonografske osebe, kreature, ki jih zaznamuje ujetost ali pa so na robu zloma. To niso liki, ampak osebe, različni vidiki mene same. Jaz izginem, ko se one pojavijo.˝ (Anita Ponton)

 

Izolirana podoba osamljene ženske je središče live-art performansov, v katerih Anita Ponton obravnava vprašanja nasilja, moči in tišine.

 

V performansu z naslovom Still umetnica raziskuje prezentacijo ženskosti skozi vrsto ikonografskih poz, za katere je dobila navdih v mitoloških, filmskih in sodobnih idealih. Pribita z lasmi na steno - tudi do dve uri - preizkuša tako vzdržljivost svojega telesa kot razpon, do katerega je mogoče razvleči performans. Ves čas natančno preiskuje domneve o ženskem telesu in zastavlja čudna vprašanja, kot so: Ali lahko ironizirano prevzemanje konvencionalnih ženskih poz trči ob uveljavljene predstave o tem, kako se mora ženska pojavljati v javnosti, in ali je mogoče neprikrit narcizem uporabiti ustvarjalno?

 

Milijana Babić

 

Avtor/ica, skupina

Dogodki

Ponton Anita, Anita ponton: intervju, Ljubljana, 2005, 10' 57"

Produkcija

Koprodukcija

Kinodvor
KUD France Prešeren