Kirn Špolar, Nada; Kapelj, Barbara; Drglin, Zalka; Šimnovec, Irena; Šercer, Diana; Kordiš, Nataša: In Vivo

Kirn Špolar, Nada; Kapelj, Barbara; Drglin, Zalka; Šimnovec, Irena; Šercer, Diana; Kordiš, Nataša: In Vivo

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov In Vivo
Tip Instalacija, Sodobna umetniška praksa, Interaktivna instalacija, Umetnost v javnem prostoru
Datacija 28. oktober 2004
Prizorišče Park Zvezda
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk, Sezam in Junina hiša
Jezik slovensko
Format 720x576 pxl
Trajanje 13' 15"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-PERF-597

Sinopsis

 

"Ko sem bil še otrok, sem se pogosto spraševal, če res obstaja dobri Bog, ki vse vidi, in kako mu vendar uspe, da ničesar ne pozabi: ne gibanja oblaka na nebu, ne vseh gibov in vseh korakov slehernega med nami, ne sanj vsega sveta ... Rekel sem si: nemogoče si je predstavljati, da tak spomin obstaja, da se nič ne izgublja v pozabi. Ta otroška domišljija me še vedno preganja: neskončno velika je torej zgodovina pojavov, a neskončno drobna zgodovina podob, ki preživijo." (Wim Wenders)

 

Maternica je hkrati varnost in zamejen prostor. V tej turbulenci, sredi javnega parka IN VIVO razgali spomin na rojstvo. V sterilni belini in mehkobi materialov (gaze, vate, plenic in higienskih vložkov), tako značilnih za obdobje poroda in časa po porodu, se med gostujočimi umetnicami, umetniki, objekti in mimoidočimi razplete-zaplete komunikacija - igrivo ali poetično, pretresljivo ali domače. Fenomena nosečnosti in rojstva se lotevamo na podlagi izjemno aktualne potrebe po demedikalizaciji tako zelo "ženskih" in specifičnih fenomenov, kot so biti dvoje v enem, dopustiti ločitev, senzualnost, prehod čez mejo telesa, bolečina, užitek, bližina, odpreti se in zapreti, transgresija. Kriki in šepetanja postanejo vidni, slišni s pomočjo čustvene angažiranosti, z ironijo, s humorjem in v igri. Pričakovanja, ideali, predstave, podobe, predsodki o materinstvu, soočenje "ženskega" in "moškega" spomina, soočenje z občutki, tudi tistimi drugimi, velikokrat nepriznanimi - s strahom, z utrujenostjo, z naveličanostjo, z nesposobnostjo, s preobremenjenostjo, z jezo in s stisko.

 

Barbara Kapelj

 

Sodelujejo

Performans Tomaž Lunder, Maja Šubic, Primož Seliškar, Boštjan Kavčič, Valentina Čabro, Jette Ostan Vejrup

Avtor/ica, skupina

Kirn Špolar, Nada Kapelj, Barbara Drglin, Zalka Šimnovec, Irena Šercer, Diana Kordiš, Nataša

Produkcija

Mesto žensk
Sezam in Junina hiša