Kulik, Oleg: Beli človek, črn pes [trailer]

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Beli človek, črn pes [trailer]
Podnaslov Eksplicitne seksualne prakse kot umetniški izraz
Tip Performans, Body art / Live art
Datacija 30. oktober 1998
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
URL Kapelica
Evidenčna številka KAP-1998-PERF-188
Število del v skupini 2

Sinopsis

Oleg Kulik je ruski umetnik, ki se je rodil v Kijevu. Od leta 1996, ko je postal razvpit kot »pes, ki je ugriznil obiskovalca« na razstavi Interpol v Stockholmu, velja v umetnostnem svetu performansa za enega najbolj kontroverznih akterjev. Kulik si je v teh performansih zastavil simbolne parametre za določitev okolja, ki ga bo zasedel v personi psa ter nato oblikoval niz odzivnih akcij. Umetnik opisuje dialog v svoji praksi kot »zavesten izpad iz človeškega horizonta«, ki ga postavi na roke in kolena. Njegov namen je opisati, kar vidi kot krizo sodobne kulture, kot rezultat pretirano rafiniranega jezika kulture, ki ustvarja pregrade med posamezniki.

 

Za serijo Eksplicitne seksualne prakse kot umetniški izraz si je Oleg Kulik zastavil vprašanje o socializacijskem nelagodju ob dobesednem razumevanju domneve, da je pes človeku najboljši prijatelj. Performans se odvija v popolni temi. V prostoru slišimo zgolj ječanje in premtavanje človeka in psa. Interpretacija projekta je popolnoma prepuščena našim lastnim predstavam, ki jih umetnik spretno pelje v polje seksualnega tabuja, ko fotografu nek kratek čas dopusti, da hipno osvetljuje sceno z bliskavico.

Sodelujejo

Montaža (film, video) Jurij Krpan

Avtor/ica, skupina

Skupina del

Kulik Oleg, Beli človek, črn pes, Ljubljana, 30. oktober 1998, 27' 56"
Kulik Oleg, Beli človek, črn pes [trailer], Ljubljana, 30. oktober 1998

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Duncan John, Grožnja, Ljubljana, 16' 28"