Shanabrook J., Stephen: Baci

Shanabrook J., Stephen: Baci

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Baci
Tip Instalacija, Mešani mediji, Večmedijska instalacija, Body art / Live art, Samostojna razstava
Datacija 3. april 1996 – 26. april 1996
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Format 720x576 pxl
Trajanje 02' 50"
URL http://www.kapelica.org/index_si.html#event=369
Evidenčna številka KAP-1996-PERF-192

Sinopsis

Stephen J. Shanabrook predstavlja dve seriji čokoladnih odlitkov: odlitke posameznih delov nasilno umorjenih ljudi, ki so zloženi v prikupne bomboniere, in serijo obraznih odlitkov mlajših moskovskih umetnikov.

 

Stephen v svojem delu izpostavlja dva ekstatična in hkrati travmatična momenta v zavesti: orgazmični višek in smrt, ki ju dojemamo kot vdor nedojemljive in nesimbolizabilne prezence. Prekrivanje obeh skrajnosti se v objektih Stephena Shanabrooka metaforično zgošča v brazgotinah še komaj prepoznavnih anatomij in v sladki tvarini čokoladne erotike v celofanu.

 

Čokoladni portreti mlajših ruskih umetnikov, ki koketirajo z večnostjo monumentalističnih posmrtnih mask na eni strani in efemerno banalnostjo potrošniškega konzuma na drugi, merijo na usodo karizme vsakega umetnika. Lahko rečemo, da je prezenca smrti in prezenca golega, banalnega užitka napetost, na katero nihče ne reagira pri polnem razumu. Odsotnost razuma je pravzaprav zapovedana.

Sodelujejo

Montaža (film, video) Jurij Krpan

Avtor/ica, skupina

Shanabrook J., Stephen

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Todorović Zoran, Asimilacija, Ljubljana, 2. julij 2002, 09' 15"