Kikimore: 15 11 Vaiki

Kikimore: 15 11 Vaiki

Ogledov: 61
Naslov 15 11 Vaiki
Tip Eksperimentalna glasba, Zvočni performans
Datacija 15. november 2016
Prizorišče Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija MG+MSUM
Koprodukcija Galerija Kapelica
Format 1920x1080 pxl
Trajanje 28' 17"
URL http://www.mg-lj.si/si/dogodki/2475/performans-kikimore-vakiki/
Evidenčna številka MG-2016-GLAS-414

Sinopsis

Performans je bil del otvoritvenega programa ob razstavi Mesta trajnosti. Paviljoni, manifesti in kripte.

 

Kikimore* izhajajo iz načela improvizacije znotraj osnovne strukture, ki dopušča razvoj spretnosti in osebnega izražanja vsake članice. Kompozicija je iskanje vzorcev, kombinacij zvoka, ritmov in dinamičnih manipulacij z uporabo večinoma DIY inštrumentov. Kolektiv šestih članic deluje v modularnih enotah od dveh do šestih članic, kar omogoča fleksibilnost in raznolikost delovanja glasbenih struktur. Njihovi zvočni performansi pogosto delujejo kot čudna in edinstvena meditacija, ki odmeva z zanimivimi zvoki in ustvarja ritualno vzdušje.

 

Kikimore so januarja 2016 začele ustvarjati hrup na Noise čajanki v laboratoriju Rampa v Ljubljani v organizaciji Iniciative ČIPke.

 

Na posnetku nastopajo štiri od šestih članic Kikimore. Od leve proti desni: ​Sara MlakarStaša Guček, ​Nina Orlić in Barbara Poček.

 

Naslove performansov in posnetkov z vaj sestavljata datum dogodka in moško ime tistega dne v estonskem imenskem koledarju.

* Kikimora (rusko: kikimora, IPA: [kj ikj im e r e]) je mitološki ženski hišni duh v vzhodni slovanski mitologiji, ki sredi noči oddaja čudne zvoke in povzroča hrup. Kikimore vas lahko zapeljujejo, vas navdušijo, vas prestrašijo ali navdihnejo z domišljijo.

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Dokumentacija
Razgradnja umetnosti – ponovno, Ljubljana, 16. november 2018, 41' 26"