Aktualne novice

Kaj nam žive umetnosti povedo o diskriminaciji? Arhiv Mesta žensk in repozitorij Mrežni muzej

Predstavitev učnega pripomočka in gradiv

Kulturni bazar, Cankarjev dom, Steklena Dvorana Lili Novy

Umetnost uporablja neposredni zvočnovizualni jezik, s pomočjo katerega lažje spregovorimo o različnih oblikah diskriminaciji in nasilja v družbi. Predvsem performantivne umetniške prakse o teh temah spregovorijo v prvoosebni pripovedi. Takšen umetniški jezik žrtvam diskriminacije sporoča, da travme ne doživljajo same, ter da je možno o oblikah nasilja javno spregovoriti in si aktivno prizadevati za spreminjanje obstoječega stanja. Prav ta osebni izraz osebam, ki so povzročitelji diskriminacije, ob ogledu umetniških del prikaže čustvene posledice njihovih dejanj ter jih spodbuja k empatičnem in nestereotipskem pogledu na soljudi. Predstavitev je namenjena predvsem pedagogom tretje dekade osnovne šole in srednjih šol.

Digitalizacija Maske ob stoletnica izida revije

April do oktober 2020

Ob 100. letnici revije Maska smo digitalizirali revije izdane v letih 1984 do 2004, ki doslej niso bile dostopne v digitalni obliki. Uredili smo tudi osnovne metapodatke in digitalne izvode za spletno objavo revij med leti 1920/21 in 2004 do 2012. Vse revije do leta 2012 so prosto na ogled v Mrežnem muzeju. Revije po letu 2012 so predmet pogodbe z distribucijsko hišo in niso prosto dostopne na spletu. Seznam vseh 200 številk.

osborn&møller | Pogled nazaj za pogled naprej

Spletna arhivska razstava

10. oktober — 31. december 2019
Mrežni muzej

Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. oktober 2019).

Mreža za Metelkovo

Digitalizacija miniDV kaset

Januar — april 2019
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

KUD Mreža je na pobudo Nataše Serec prispeval v Mrežni muzej 6 testnih kaset iz leta 2000 do 2004, ko je na lokaciji AKC Metelkova mesto kolektiv Axt und Kelle v okviru Sommerbaustelle gradil ateljeje za umetnice in umetnike na Metelkovi. V arhiv smo sprejeli tudi 20 miniDV kaset festivala Rdeče Zore.

Premeščanja | Vezja

Arhivska razstava z vodstvi in spletna razstava

5. do 14. oktober 2018 | Spletna razstava do 31. decembra 2018
Stara mestna elektrarna / preddverje

Festival Mesto žensk in Mrežni muzej Moderne galerije že nekaj let sodelujeta pri inventarizaciji, digitalizaciji in arhiviranju bogatih vsebin iz zgodovine festivala. Razstava Premeščanja | Vezja po izboru Lenke Đorojević in Alje Lobnik predstavlja 35 arhivskih videogradiv umetnic s področja performativnih umetnosti, ki so bile ključne pri vzpostavljanju performativne scene in praks (gledališča, plesa, performansa) tako v festivalski zgodovini kot v širšem kulturnem okolju. V času festivala med 6. in 8. oktobrom 2018 od 15.00 do 17.00 ure bodo v preddverju Stare elektrarne na vsakih pol ure potekali vodeni ogledi z vpogledom v gradivo. Po razstavi bodo vodili Pia Brezavšček, Andreja Kopač, Alja Lobnik, Sabina Potočki, Rok Vevar, Jasmina Založnik.

Galerija Kapelica, 1998–2010

Digitalizacija miniDV kaset

Oktober 2017, junij — september 2018

Digitalizacija 111 miniDV kasetk iz arhiva Galerije Kapelica med leti 1998 in 2010, ki vsebuje širok izbor razstavne in performativne dejavnost Galerije Kapelica v teh letih.

Mesta žensk, 1998–2009

Digitalizacija miniDV kaset

Februar — junij 2018
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Digitalizacija 260 miniDV kasetk iz arhiva Mesta žensk med leti 1998 in 2009, ki vsebuje posnetke domala vseh festivalskih dogodkov v tem obdobju.

Digitalizacija, sistematizacija in dostopnost arhivov

Gostujoče predavanje

Torek, 27. marec 2018, ob 19. uri
IAM, Visoka šola za multimedije, Leskoškova 12, Ljubljana

Predavanje/predstavitev Mrežnega muzeja in digitalnih baz Moderne galerije je izhajalo iz študije primera: digitalizacije dokumentacije performansa (​Zlatko KopljarK2, Galerija Kapelica, Ljubljana, 2. april 1998, 04' 44"), ki se je zgodil na dan predavanja pred dvajsetimi leti.

Arhiv kot proces. Kako arhivirati sodobne scenske umetnosti in jih ohranjati živim?

Regionalna konferenca

Sobota, 14. oktober 2017, ob 10:00-16:00
Stara mestna elektrarna - Sindikalna dvorana, Ljubljana

Od ustanovitve leta 1996 Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk deluje na več ravneh in izvaja različne aktivnosti: od umetniške produkcije in izobraževanja do založništva in ozaveščanja o tematiki enakosti spolov. Najizrazitejša aktivnost društva je festival Mesto žensk, ki je organiziran oktobra vsako leto na različnih prizoriščih v Ljubljani in na katerem so se na različnih področjih (na scenskem, likovnem, glasbenem, intermedijskem …) v dvaindvajsetih letih zvrstile številne izjemne umetnice_ki.

Informacijski center Moderne galerije

Digitalizacija VHS kaset

Januar — april 2017 in oktober 2018
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

V letu 2017 smo v Mrežnem muzeju digitalizirali 368 VHS kaset iz čitalnice ICMG, predvsem tistih, ki so neposredno povezane z zbirko in razstavno dejavnostjo Moderne galerije kot so posnetki razstavnih prostorov, izjave umetnikov, umetnic, kustosov, kustosinj, televizijski prispevki o dejavnosti Moderne galerije.

Mrežni muzej. Povezave med razdrobljenimi zgodbami/zgodovinami

Predstavitev arhiva / študijska soba

Četrtek, 6. oktober 2016, ob 16. uri
Galerija Škuc

Predstavitev testne verzije Mrežnega muzeja je potekala na povabilo festivala Mesto žensk v Galeriji Škuc. Predstavljena je bila prva faza digitalizacije Arhiva Mesto žensk, ki je bil dostopen v študijski sobi v Galeriji Škuc od 7. do 16. oktober 2016 med 12. in 20. uro.