Borić-Stojić, Hasija: Feral Tribune Cabaret

Borić-Stojić, Hasija: Feral Tribune Cabaret

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Feral Tribune Cabaret
Tip Gledališče, Burleska / Kabare / Varieté
Datacija 3. oktober 2004
Prizorišče Mestno gledališče Ljubljansko (MGL)
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik hrvaško
Format 720x576 pxl
Trajanje 30' 31"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-GLED-656

Sinopsis

 

Hasija Borić se solo, zgolj s spremljavo glasbenika, izjemno dobro loti zelo spolzkega terena, téme, o kateri je bilo "črnila prelitega" takoj za prelito krvjo, pa obenem o njej vemo zmerom premalo: bosenske morije, politični krah in fašizmi vseh nians iz let med 1992 in 1996 pa do danes. V nekaj več kot enourni predstavi, ki je nastala po hipersatirični teksturi splitskega lista Feral Tribune, na začetku je izhajal kot podlistek Slobodne Dalmacije, se H. Borić transformira v več kot 30 likov in je nenehno na tistem robu političnega kabareta, ki izzove kvečjemu histeričen smeh, bridek cmok, zamolkle solze, zagroben hlad, jedko tišino. Feral, ki igralki pomeni nesporno "intelektualno in moralno luč", se v silnem dramaturškem stampedu naseli med "nekdaj" in "zdaj", predvsem pa globoko, brez patosa in laži evocira razočarano, oropano, poškodovano prebivalstvo. Spačene kreature politične nekdanjosti so imanentne vsem sedanjim fašizmom, nacionalna vnema in morilska stihija se kakor mora uležeta na ramena sedanjega gledalca.

S predstave ni izhoda, vsaka njena kritika je nujno tudi politična. Še več, navsezadnje že samo navzočnost Potujočega teatra Hasije Borić v Ljubljani kaže razumeti tudi kot neizprosno kritiko našega okolja, ki tako rado jadikuje nad "težkimi časi", obenem pa ne premore niti enega samega političnega kabareta, ki bi bil dostojen svojega poslanstva.

 

Feral Tribune Cabaret je nastal po tekstih, ki so jih spisali uredniki splitskega lista Feral Tribune: Viktor Ivančić, Predrag Lućić in Boris Dežulović.
("Bogu dragi, pa tudi Vragu ne mrzki.")

 

Sodelujejo

Kostumografija Amela Vilić
Glasba Ibrahim Alibegović
Oblikovanje vidnih sporočil Amir Berbić
Besedilo Hasija Borić
Scenografija Osman Arslanagić
Koreografija Selma Imširević
Režija Tanja Miletic Orucević

Avtor/ica, skupina

Produkcija