Ben-David, Anat: Propaganda

Ben-David, Anat: Propaganda

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Propaganda
Tip Burleska / Kabare / Varieté, Novomedijski performans
Datacija 5. oktober 2004
Prizorišče Stara mestna elektrarna
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Cankarjev dom
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 34' 14"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-GLED-718

Sinopsis

 

Anat Ben-David bi najbolje opisali kot umetnico pop videoperformansa. Izučila se je za vizualno umetnico in performerko, prvotno uvajanje popa v performans pa je pozneje razvila v uvajanje performansa (in video umetnosti) v pop.

 

Dolgoročni projekt Popaganda se pojavlja v številnih oblikah, kot video instalacija, glasbena zgoščenka in kot performans v živo, v katerem je Anat kot elektro skupina ene ženske obdana s svojimi zanimivimi in nagrajenimi video posnetki. 


Popaganda se ukvarja z modernističnim pojmovanjem totalnosti samostojne umetnice in s simbolno, ikonsko estetiko propagandne pesmi. "Pop in propaganda sta /…/ povezana v tem, kako občinstvu sporočata vizualne, verbalne in uprizorjene vizije moči. Tako v popu kot v propagandnih letakih poskušamo s simboli poklicati ljudi, naj se nam pridružijo in postanejo oboževalci neke zamisli ali trenda, ki se kanalizira skoz človeka - vizionarja ali pop zvezdo. Voditelj kot pop zvezda bo natisnjen na posterjih in vtisnjen v srcih svojih oboževalcev. V Popagandi sem poskušala uporabiti nekatere od teh predstav in v svojem nastopu postati ta ikonska osebnost." 
Anat sodobni elektro pop obogati s klasičnimi napevi iz obdobja druge svetovne vojne, od Marlene Dietrich do Brechta/Weilla. Na odru in na platnu se pojavlja v raznih verzijah same sebe, od mnogokratne domine Marlene Dietrich vse do brezmadežnega angela, ki lebdi v praznem virtualnem prostoru. V Popaganda Voices from Hell Gold Version (enem od njenih sedmih digitalnih videov Popagande; zanj je dobila nagrado Goldsmith Art Purchase Prize 2003) je Anat pomnožena v nacistični dekliški pevski zbor. V njem izvaja svoj remix uspešnice Marlene Dietrich in starodavnega izraelskega napeva. Medtem ko so njeni video posnetki včasih igrivi, pogosto vznemirjajoči, a vedno privlačni, so njeni nastopi v živo v razponu od 'atonalnosti' Nico iz skupine Velvet Underground do nadelane izvajalke pubovskih karaok in do postpankovske kabaretdive.

 

Bettina Knaup

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Cankarjev dom