Ponton, Anita: Unspool

Ponton, Anita: Unspool

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Unspool
Tip Video, Performans, Eksperimentalni video
Datacija 11. oktober 2005
Prizorišče Kinodvor
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Galerija Kapelica, Kinodvor, KUD France Prešeren
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 13' 29"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2005-PERF-680

Sinopsis

 

Unspool (12’): performerka se počasi izvleče izpod kopice celuloidnega traku pred filmskim platnom. Odgovarja svoji video dvojnici; dve ženski se razblinjata druga v drugo, zdi se, da govorita, v resnici pa gre za posnetek (‘lip synching’). Besede iz hollywoodskih filmov (Rebecca, Sunset Boulevard, Vrtoglavica, Nevarna razmerja ...), predelane na zvočnem traku, ves čas nagovarjajo občinstvo. Glasovi, ki govorijo o nelagodju, samomoru in norosti, grozijo ženski na odru. Na koncu performansa spolzi v začetni položaj. Unspool, ki se spogleduje s film-noir, pripoveduje o prevzemanju oseb z različnimi vidiki ženskosti, ujetimi v predstave o tem, kaj pomeni biti ženska. Nominiran za najboljši ženski performans na Dublin Fringe Festival leta 2003.

 

Avtorska izjava

 

"V svojih predstavah vedno prevzamem različne ikonografske osebe, kreature, ki jih zaznamuje ujetost ali pa so na robu zloma. To niso liki, ampak osebe, različni vidiki mene same. Jaz izginem, ko se one pojavijo."

Anita Ponton

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Galerija Kapelica
Kinodvor
KUD France Prešeren