Orlan: Percepcija mesene umetnosti

Orlan: Percepcija mesene umetnosti

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Percepcija mesene umetnosti
Tip Performans, Satira, Body art / Live art, Vztrajnostni performans
Datacija 10. junij 1997
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Format 720x576 mm
Trajanje 02' 46"
URL http://www.kapelica.org/index_si.html#event=356
Evidenčna številka KAP-1997-PERF-263

Avtorska izjava

Orlan: Manifesto mesene umetnosti

 

Definicija

Mesena umetnost je avtoportret v klasičnem smislu, a realiziran s pomočjo tehnologije. Niha se med iznakaženjem in izoblikovanjem. Njeno vpisovanje v mesu je funkcija naše dobe. Telo je postalo »spremenjen ready-made«, ni več videti kot ideal, ki ga je nekoč predstavljalo; ne zadovolji se več s pristajanjem na telo kot idealni ready-made.

 

Razlika

Mesena umetnost se razlikuje od body-arta, ker bolečine ne dojema kot odrešujoče ali kot vir očiščenja. Mesene umetnosti ne zanima rezultat plastične kirurgije, ampak kirurški postopek, spektakel in diskurz spremenjenega telesa, ki je postal polje javne razprave.

 

Ateizem

Mesena umetnost ni podedovala krščanske tradicije, temveč se ji upira! Mesena umetnost osvetljuje krščansko zanikanje telesnega užitka in izpostavlja njegovo šibkost s pričo znanstvenih odkritj. Mesena umetnost zavrača tradicijo trpljenja in mučeništva, zamenja ju namesto da bi ju odstranila, izboljša ju namesto da bi ju zmanjševala - mesena umetnost ni pohabljanje. Mesena umetnost preoblikuje telo v jezik in tako obrne svetopisemsko idejo o besedi, ki je meso postala; meso postane Beseda. Samo glas o Orlan ostane nespremenjen. Umetnica deluje na reprezentaciji. Mesena umetnost meni, da je sprejemanje agonije ob rojstvu otroka anahrono in smešno. Tako kot Artaud zavrača Božjo milost - Odtlej bomo imeli epiduralne snovi, lokalne anestetike in več analgetikov! Vive la morfij! (Živel morfij!) Bas la douleur! (Dol z bolečino!)

 

Percepcija

Opazujem svoje razrezano telo, brez trpljenja!… Lahko se vidim vse do svojega notranjega tkiva, to je nov oder za pogled. "Svojemu ljubimcu lahko vidim v srce in njegova čudovita oblika nima nobene zveze s simboliko, ki jo ponavadi izvajajo iz njega. Dragi, obožujem tvojo vranico, obožujem tvoja jetra, obožujem tvojo trebušno slinavko in vez tvoje stegnenice me navdušuje.

 

Svoboda

Mesena umetnost uveljavlja individualno neodvisnost umetnice. V tem smislu se upira v naprej danemu in diktatom. Zato je v debato vključila družbo, medije (kjer dela motnje v prejetetih domnevah in povzroča škandale) in bo celo dosegla sodstvo (da bi spremenil Orlanino ime).

 

Pojasnilo

Mesena umetnost ni proti estetski kirurgiji, ampak proti standardom, ki jo prežemajo, zlasti v zvezi z ženskim telesom, pa tudi moškim. Mesena umetnost mora biti feministična. To je nujno. Mesena umetnost se ne ukvarja samo z estetsko kirurgijo, ampak tudi z razvojem medicine in biologije, ki se sprašuje o statusu telesa in si zastavlja etične probleme.

 

Stil

Mesena umetnost ljubi parodijo in barok, grotesko in ekstrem. Mesena umetnost nasprotuje konvencijam, ki omejujejo človeško telo in umetniško delo. Mesena umetnost je antiformalistična in antikonformistična.

Sodelujejo

Montaža (film, video) Jurij Krpan

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Velena Helena, XXX, Ljubljana, 27. oktober 1998, 76' 31"