Bellwald, Sina; Stucky, Erika: Tobelhansova preteklost (Toluheischis Vorläb)

Bellwald, Sina; Stucky, Erika: Tobelhansova preteklost (Toluheischis Vorläb)

Naslov Tobelhansova preteklost (Toluheischis Vorläb)
Podnaslov Glasbeni in vizualni performans
Tip Glasba, Performans, Zvočni performans, Zvočnovizualni performans
Datacija 9. oktober 2006
Prizorišče Cankarjev dom, Linhartova dvorana
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 22' 27"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2006-PERF-790

Sinopsis

 

Švicarska folk pevka Sina in jazzovska pevka Erika Stucky sta sestri v duhu, dve močni ženski iz švicarskega kantona Valais, obe zelo uspešni v samostojnih projektih. Skupaj predstavljata edinstveni, inovativni program z naslovom Toluheischis Vorläbu Tobelhansova preteklost 

 

Poznata se že dolgo, čeprav sta začeli sodelovati šele leta 2000 v Schauspielhaus (Bochum, Nemčija) kot Gdč. Bog (Stucky) in Gdč. Smrt (Sina) v Helge's Life, trash muzikalu Sybille Berg. Znova sta se srečali – na daljavo, prek video povezave – na slavnostni otvoritvi razstave Suisse Expo.02na kateri sta predstavili tudi prvi večji skupni projekt z 11 igralci mandoline.

 

Zadnja spodbuda za skupen projekt, o katerem sta dolgo razmišljali, je bil švicarski Cully Jazz Festival (k sodelovanju sta povabili tudi igralca bastube Johna Sassa), ki je za Stucky & Sino pomenil izhodišče za razvoj inovativnega multimedijskega dogodka.

 

Jedro performansa so njuni super 8 mm in video filmi, ki ju ‘uglasbita’ v živo na odru. Sina in Stucky med iskanjem izgubljene matere v valaiški kapeli; Sina in Stucky kot babici, ki pomagata kmetovi ženi pri porodu; Sina in Stucky, ki ju ugrabi Lötschentaler Tschäggätä (švicarska različica našega kurenta); Sina in Stucky kot Bondovi dekleti v carigrajskem hotelu. In seveda pesmi: smešne, abstraktne, nadrealistične in vznemirljive, ki temeljijo na gorskih legendah. Gledalci so vedno znova presenečeni in očarani nad svežino in vznemirljivostjo njunega dela, čeprav jim včasih smeh obtiči v grlu. Koncerti Sine in Stucky so mešanica pop šova, kabareta, jazza in trasha.

 

Avtor/ica, skupina

Bellwald, Sina Stucky, Erika

Produkcija