Sedlaček, Sašo: Žicar

Sedlaček, Sašo: Žicar

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Žicar
Tip Medijska umetnost, Sodobna umetniška praksa, Programirana umetnost, Robotska umetnost, Artivizem, Umetnost v javnem prostoru
Datacija 22. december 2005
Prizorišče BTC: CityPark
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Jezik slovensko
Format 720x576 pxl
Trajanje 60' 08"
URL http://kapelica.org/#event=46
Evidenčna številka KAP-2005-MED-205

Sinopsis

V zadnjih letih smo priča družbenim spremembam, ki vnašajo v splošno sliko družbe vedno večji procent revščine. V njej ali na pragu nje živijo različne marginalizirane skupine kot so revni posamezniki in družine, begunci oziroma ostali prosilci za azil, ostareli, invalidi… Večina, v svojih domovih skrita pogledu javnosti, ne bo nikoli stopila na ulico in prosjačila, razen seveda, če jih v to ne prisilijo izredne razmere.

 

Ulice pa so danes bolj ali manj prazne, ker se večina prostega časa preživi v klimatiziranih prostorih kot so nakupovalna središča. Tam pa ni dovoljeno beračiti… No, vsaj ljudem.

 

Robot za socialno ogrožene je v celoti sestavljen iz odpadne računalniške opreme in nekaj rabljenih delov, ki jih je mogoče dobiti povsem brezplačno. Računalniki so danes takorekoč obvezna oprema in kulturni kod, zato kot tehnologija niso več rezervirani samo za priviligirane. Tako 'Žicar' lahko nastopa v imenu socialno ogroženih, katerim zagotavlja anonimnost in ohranitev osnovnega človeškega dostojanstva. Vstopa lahko v beračem nedosegljiva okolja, kot so nakupovalna središča in na družbene prireditve, kjer se zbira in zadržuje premožnejši del družbe, ki zmore več simpatij do marginaliziranih, če le ti komunicirajo v varni distanci s pomočjo tehnološkega vmesnika.

 

Prva verzija robota je bila izvedena v Ljubljani, druga pa v okviru gostovanja avtorja na rezidenčnem programu na IAMAS-u (Institute of Advanced Media Arts and Sciences) v Ogakiju na Japonskem.

Sodelujejo

Petje / glas Govorec 1.1 / Sintetizator slovenskega govora, Jure Leskovec, Inštitut Jožef Stefan
Tehnična pomoč Pavle Sedlaček
Zahvala Sipronika d.o.o. in vsem po lastni želji anonimnim darovalcem,

Avtor/ica, skupina

Sedlaček, Sašo

Produkcija