Bajević, Maja; Kobolt, Katja; Petrović, Jelena; Vujić, Mara: Pogovor o instalacijah Avanti Popolo in Double – Bubble

Bajević, Maja; Kobolt, Katja; Petrović, Jelena; Vujić, Mara: Pogovor o instalacijah Avanti Popolo in Double – Bubble

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Pogovor o instalacijah Avanti Popolo in Double – Bubble
Tip Predstavitveni dogodek, Artist talk, Javni intervju, Pogovor
Datacija 12. oktober 2005
Prizorišče Kinodvor
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik srbohrvaško
Format 720x576 pxl
Trajanje 21' 37"
URL Avanti Popolo, Double – Bubble
Evidenčna številka CoW-2005-PRED-687

Sinopsis

 

Avanti popolo je zvočna instalacija, sestavljena iz domoljubnih pesmi z vseh koncev sveta in iz različnih političnih režimov – vključno z znano italijansko revolucionarno pesmijo, po kateri instalacija tudi nosi ime. Domoljubne pesmi, eden od nosilcev zavesti o nacionalni identiteti, ki spodbujajo združitev, enotnost in občutek pripadnosti, so hkrati priročen mehanizem v službi ideologije, ob čemer je njihov ‘pozitivni’ ali ‘negativni’ predznak vedno odvisen od zgodovinskega ozadja. Vse ideologije za ohranitev moči manipulirajo z vrednotami, prepričanji in oblikami obnašanja družbenih skupin. Predvsem ob pojavu ‘sovražnika’ se vsi njihovi mehanizmi aktivirajo, postajajo vse bolj nasilni, posledice pa so pogosto tragične in absurdne. Nacionalizem in lažni patriotizem sta botrovala – in še vedno botrujeta – neštetim krvavim dogodkom, o katerih priča zgodovina.
Maja Bajević opisuje lastno instalacijo kot nekakšno ‘minsko polje’ melodij, globalno mesto, katerega infrastruktura je sestavljena iz HI-FI glasbenih stolpov različnih vrst – kot so različne tudi pesmi same. Ob sprehodu obiskovalcev po galeriji se prižigajo ena za drugo, dokler vse skupaj ne zadonijo v kakofoniji nerazumljivih besed. Absurdna situacija, ki je svojevrstni komentar koncepta nacionalizma.

 

V videu Double – Bubble umetnica spregovori o dvojnosti verske etike in morale. Religija prav tako igra pomembno družbeno in politično vlogo v konstrukciji svetovne hierarhije moči. Cerkev kot institucija sooblikuje vrednote, pravila, načine obnašanja v vsakdanjem življenju. Čeprav vsa verstva sveta razglašajo mir, ljubezen in dobroto, je resničnost pogosto diametralno nasprotna. V imenu boga so se dogajali – in se še vedno – najbolj grozljivi zločini, vključno z genocidom, opravičevale so se vse vrste zatiranja, zlorab, nasilja, neenakosti, družbenega izobčenja ... Vse zaradi ‘višjih ciljev’, ki so krepili politično in materialno moč cerkve. ‘’Ljudi odvezujem grehov. Oni mi plačajo. Vse ima svojo ceno,’’ je ena od izjav, posnetih na videu. ‘’Kdor misli drugače, mora umreti. Taka je Božja volja. Jaz sem samo njegov glasnik,’’ je zgovoren stavek, s katerim se zaključi video.