Reitsamer, Rosa: V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi

Reitsamer, Rosa: V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi

Ogledov: 9
Naslov V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi
Tip Predavanje
Datacija 13. oktober 2005
Prizorišče Klub Monokel, AKC Metelkova mesto
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 62' 07"
URL Mesto žensk, www.republicart.net
Evidenčna številka CoW-2005-AKAD-27

Sinopsis

 

"V predavanju V mešalniku: rasa, bela polt in spol v pop kulturi bom govorila o tem, kako lahko na področju pop kulture spravimo skupaj ženske iz različnih kulturnih okolij in z različnih družbenih položajev. V poskusih spreminjanja hierarhičnega ustroja družbe se mora vsak posameznik ali skupina spoprijemati z določenimi nasprotji. Po eni strani nas – vsem razlikam navkljub – povezujejo skupna prizadevanja. Kot ženske poskušamo oblikovati zavezništva in sodelovanje med temnopoltimi, belkami, heteroseksualkami, lezbijkami, pripadnicami queer gibanja, vzhodnjakinjami in zahodnjakinjami, da bi se zoperstavile patriarhalni družbeni ureditvi in zagotovile spoštovanje naših ženskih pravic in vloge v zgodovini. Po drugi strani pa vedno obstaja meja, ki nas ločuje ter pretresa in razbija prizadevanja, ki so veljala za skupna. Še posebej na področju pop kulture, kjer ima črnska ustvarjalnost velik vpliv, veliko zahodnjakinj še vedno predpostavlja, da nas povezujejo skupna prizadevanja – vsaj takrat, ko smo vse skupaj na plesišču. Morda – dokler se nobena ne dotakne vprašanj rasizma, seksizma, homofobije in anti-semitizma v pop kulturi. V nemško govorečih deželah namreč temnopolte feministke in ženske iz migrantskih okolij kritizirajo belopolte feministke zaradi ignoriranja rasizma v njihovi/naši vsakdanji drži, življenjih in delih.

 

Na osnovi njihovih kritik in feminističnih teorij Alice Walker, Judith Butler in bell hooks bom opisala nekatere (rasne) predsodke in poskusila umestiti belo polt v pop kulturo. Kot omenja bell hooks, bela polt ni zgolj vprašanje barve, temveč je to koncept, ki podpira rasizem, kolonializem in kulturni imperializem. Katere rasistične stereotipe najdemo v pop kulturi, ko beli zahodnjaški kritiki pišejo o pop glasbi temnopoltih umetnikov in umetnikov iz migrantskih okolij? Kako lahko belo polt v pop kulturi razkrinkamo kot vrsto diskurzivnih praks, ki ostajajo v dobršni meri neopažene in neoznačene?

 

Na osnovi analize bi rada povabila občinstvo k razpravi o naslednjih vprašanjih: Kako lahko na področju pop kulture spodbudimo pripadnost sestrski medkulturni skupnosti med posameznicami in skupinami iz različnih okolij? V kakšnih razmerah je mogoče vzpostaviti prostore za protirasistično in feministično delo queer gibanja?"

Rosa Reitsamer

 

V sodelovanju z: Društvo ŠKUC-LL, Klub Monokel, AKC Metelkova mesto
S pomočjo: Avstrijski kulturni forum

 

Avtor/ica, skupina

Produkcija