Kulturno umetniško društvo Mreža

Krajše ime KUD Mreža
Uradni naziv Kulturno umetniško društvo Mreža
Tip arhiv, NVO, neprofitna organizacija, platforma, založba
Naslov Masarykova 24, 1000 LJUBLJANA
Kontakt info.kudmreza@gmail.com, 01 434 0345, Nataša Serec
URL http://kudmreza.org/
Oddelki Galerija Alkatraz, Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore, Pisarna KUD Mreža, Atelje Azil
Ustanovitev 16. september 1997

Vir: KUD Mreža

 

Kulturno in umetniško društvo Mreža (KUD Mreža) si od ustanovitve Metelkove mesta, več kot dvajset let, prizadeva za izboljšanje infrastrukturnih in produkcijskih pogojev na ljubljanski neodvisni kulturno-umetniški sceni. Od leta 1996 uspešno vodimo Galerijo Alkatraz, od leta 2006 pa daljše rezidenčne programe v Atelju Azil. Med letoma 2000 in 2014 je društvo so-upravljalo s kulturnim prizoriščem in mladinskim centerom Menza pri koritu, od leta 2004 pa sodeluje z domačimi in mednarodnimi umetniki na področja urbanih umetnosti. Že dve desetletji skrbno urejamo zvočni, slikovni in dokumentacijski arhiv Metelkova mesta. Poleg dolgoletnih prizadevanj za smotrno samoupravljanje Metelkova mesta naše društvo odlikuje tudi uspešno zagotavljanje sredstev z Ministrstva RS za kulturo, Mestne občine Ljubljana (Oddelek za kulturo in Urad za mladino), Evropskega socialnega sklada (v povezavi z Ministrstvom RS za kulturo), Evropske kulturne fundacije in mnogih drugih. Društvo ima bogate izkušnje z organizacijo dela na vseh področjih, ki so potrebna za kakovostno izvedbo obsežnih dogodkov, projektov in programov. Ekipa kulturno-umetniškega društva Mreža je vedno pripravljena prisluhniti novim predlogom za sodelovanje ter nuditi praktično pomoč neizkušenim organizatorjem in asistenco pri pridobivanju sredstev mladim umetnicam in umetnikom. KUD Mreža ima od leta 2000 status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, na področju mladine pa od leta 2012.

 

Koncertna cikla FriForma & Metabonma

V društvu KUD Mreža smo koncertni cikel svobodno improvizirane glasbe in free jazza, Džez pri koritu, izvajali med letoma 2007 in 2015 v kulturnem in mladinskem centru Menza pri koritu. V letu 2016 smo tovrstne muzike preimonovali v FriForma, poudarek ostaja na svobodno improvizirani glasbi, čigar program kurirata Nataša Serec in László Juhász. Koncertni dogodki FriForme potekajo na različnih prizoriščih v Ljubljani; v Klubu Gromka, Muzeju sodobne umetnosti Ljubljana (+MSUM), na Vodnikovi domačiji Šiška, v Galeriji Kapelica, Galeriji ŠKUC, na Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (Veselov vrt), v Cerkvi Sv. Jakoba in mnogih drugih prizoriščih.

 

Cikel Džez pri koritu je v preteklosti gostil umetnike, kot so Marc Ribot, Tristan Honsinger, Linda Sharrock, Keith Rowe, Martin Küchen, Seijiro Murayama in Kazutoki Umezu. Od leta 2016 je FriForma sodelovala s sledečimi glasbenimi ustvarjalci: Taku Sugimoto, John Butcher, Rie Nakajima, Alex Ward, Carl Ludwig Hübsch, Jean-Luc Guionnet in Seymour Wright. FriForma je vzpostavila številna mednarodna sodelovanja med lokalnimi in gostujočimi glasbeniki, kar je eden največjih doprinosov.

 

Koncertni cikel FriForma se dopolnjuje z Metabonmajem, ciklom za klasično odrsko in sodobno komponirano glasbo, ki ga kurirata Jože Bogolin in Simon Klavžar. Andrea Centazzo, Mate Bekavac, Bruce Hamilton, Marko Hatlak, Valentine Collet, saksofonski kvartet 4 Saxess in tolkalski duo Drumartica so glasbeni izvajalci, ki so se predstavili v sklopu Metabonmaja od leta 2014. Cikel koncertnih dogodkov se izključno dogaja v Klubu Gromka, kjer je klasična komponirana glasba redkoma prezentirana.

 

Festivala Rdeče zore & Improcon

Od leta 2000 KUD Mreža organizira Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore. S koncerti, razstavami, multimedijskimi projekti, performansi in predavanji se odvija v številnih ljubljanskih alternativnih in v podobnih prizoriščih po Sloveniji.

 

Leta 2015 smo se pridružili organizaciji Kongresa svobodno improvizirane glasbe, umetnosti in misli – Improcon. Mednarodni kongres za improvizirane umetnosti izvajamo v so-organizaciji s hrvaškim društvom Gokul in Klubom Metulj – mladinskim centrom Bistrica ob Sotli ter z avstrijskima partnerskima organizacijama Šopron Shuffle z Dunaja in Schaumbad z Gradca.

 

Urbani umetniški projekti in aktivnosti za otroke in mladino

KUD Mreža izvaja program Urbani likovni projekti od leta 2004, poimenovan tudi Celostna umetnina Metelkova mesto. Doslej smo izvedli čez sto dvajset projektov, od majhnih intervencij s kratko-trajajočimi instalacijami do večjih, kot so skulpture, instalacije in murali. Poleg vodenja Galerije Alkatraz vodi društvo tudi edinstveno Nočno izložbo Pešak z razstavami specifičnih umetniških del s svetlobnim učinkom. Razstavljena dela so postavljena za steklenimi okni na eni od stavb Metelkove in vidna tudi z daljnogledom nameščenim na bližnjem stolpu.

 

Društvo vodi tudi programe za neformalno izobraževanje otrok in mladih. V sodelovanju z ljubljanskimi šolami, občasno tudi z drugimi institucijami, kot je zavod Bunker, organizira vodene oglede v ateljejih, umetniških galerijah, po urbanih likovnih projektih in celo obiske koncertov na Metelkovi. Potekajo tudi različne otroške delavnice za otroke in mladino.

 

Društvo sodeluje z vrtcem Vodmat od leta 2013. V naši domeni je načrtovanje vsebine in zagotovljanje pogojev za izobraževanje ter ponudba umetniške izkušnje z uporabo tehnik, kot so grafit, šablona, animacija ali glasbena improvizacija. Od leta 2016 je društvo predano ustvarjanju stop-motion animacij s predšolskimi otroki. Žirija je leta 2016 na Mednarodnem festivalu za otroški in mladinski film – Mali Slon, nagradila naš animirani kratki film »Firbec« s prvo nagrado v kategoriji »Mini«.

 

KUD Mreža organizira umetniški festival recikliranja in DIY kulture – Reciklart. Namen festivala je aktivno vključevaje mladih v soustvarjanje festivala; s sodelovanjem na delavnicah, interveniranjem in soustvarjanjem skupinskih del, razstavljanjem v galeriji in ustvarjanjem glasbe ter poslušanjem glasbe. Festival želi opozarjati mlade na problematiko potrošniške, kapitalistične družbe, ki s svojo hiper produkcijo ustvarja odvisne posameznice_ke. Festival Reciklart organizirata Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

 

Mednarodni projekti

V letu 2013 je društvo začelo z izvajanjem mednarodnega raziskovalnega projekta The Future Of Work v sodelovanju s Projekthaus iz Potsdam-Babelsberga in Zaaigrond Filmproductions iz Den Boscha. Raziskave o sodobnih delovnih pogojih na Nizozemskem, v Sloveniji, Nemčiji in Evropi nasploh bodo predstavljene v štiri epizodah spletnega dokumentarca ustvarjalcev; Abela Heijkampa in Julijana Borštnika. Financiranje projekta smo zagotovili s strani Evropskega kulturne fundacije (ECF).

 

Društvo je v preteklosti zastopalo Metelkova mesto v Trans Europe Halles, Evropski mreži neodvisnih kulturnih centrov. Leta 2006 smo izvedli letno srečanje Trans Europe Halles v Metelkova mestu.