Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore

Krajše ime Rdeče zore / Red Dawns
Uradni naziv Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore
Tip Festival
Email rdece.zore@gmail.com
URL http://rdecezore.org/

Vir: KUD Mreža

 

Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 na Metelkova mestu delovale v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v medtem že zamrlima Ženskem centru in Kasandri. Povezalo jih je izpraševanje položaja žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Izkazalo se je, da ženske tudi na Metelkovi opravijo večino organizacijskih in ustvarjalnih, a obenem nevidnih del, ki so pogoj za delovanje in živost velikega avtonomnega kulturnega centra. Odločile so se, da na mednarodni dan žena, 8. marca, organiziramo festival z razpiranjem javnega prostora za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju.

 

Niso se obremenjevale z iskanjem “bistva” žensk, saj so feministični boji preteklosti pokazali, da vprašanje z opredeljevanjem skupnih bioloških ali celo značajskih potez žensk zastira pogled; pozornost iz vsakdanjega podcenjevanja in izkoriščanja žensk in moških v patriarhalni družbi preusmerja v metafiziko “ženstvenosti” in “možatosti”. Namesto utrjevanja meje ali celo sovraštva, nespoštovanja med spoloma, je festival Rdeče zore ustvarjalnost in druženje vseh udeleženk in udeležencev izkoristil za izpraševanje samoumevnosti meja, ki ne ločujejo in osamijo spolov, temveč ljudi.

 

Od samih začetkov festival Rdeče zore predstavlja delo ustvarjalk in aktivistk, ki delujejo na območju Metelkova mesta. Od leta 2001 vabi k sodelovanju politično sorodne avtorice z Balkana in iz srednjeevropskih dežel. Že leta 2001 je srečanje nizkoproračunskih in volunterskih obrobij iz Metelkova mesta potovalo tudi na druga prizorišča: v MC Podlaga (Sežana), v Pekarno (Maribor) in Mostovno (Nova Gorica). Ob tem se je tudi krog snovalk Rdečih zor znatno razširil, saj je vsak mladinski center ali klub k festivalu pritegnil lokalne ustvarjalke. Tretje leto so se organizatorkam in ustvarjalkam Rdečih zor pridružile Galerija Alkatraz, KUD Anarhiv, Radio Študent, DZAČ, Zavod CrossConversationCut, kamera REVOLTA, kino iNVISIBLE, kasneje pa tudi feministični debatni krožek s Fakultete za družbene vede, Teater Gromki, MKC Koper, MIKK Murska Sobota, žonglerska skupina iz Menze pri koritu in številne posameznice in posamezniki brez nadimka. Četudi se skupine v svojih prepričanjih zelo razlikujejo, nekatere od njih niso privrženke nikakršne specifične feministične teorije, pa vendarle vse podpirajo vložen trud Rdečih zor predvsem zato, ker verjamejo, da si udejstvovanje žensk zasluži več pozornosti in hvaležnosti.