DemoKino: Virtualna biopolitična agora / Točka #5: GSO

DemoKino: Virtualna biopolitična agora / Točka #5: GSO

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov DemoKino: Virtualna biopolitična agora / Točka #5: GSO
Podnaslov Anti-zabavni interaktivni film
Tip Film, Sodobna umetniška praksa, Televizijski film, Umetnost v množičnih medijih, Interaktivni projekt, Večmedijski projekt
Datacija 2003 – 2004
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Aksioma
Jezik angleško
Format 720x576
Trajanje 10' 07"
URL https://aksioma.org/demokino/index.html
Evidenčna številka KAP-2003-VID-154
Število del v skupini 5

Sinopsis

Opozorilo: Prvi del filma manjka. V arhivu je samo zadnji fragment filma.

 

Demokino je virtualni parlament, ki z aktualnimi filmskimi prilikami ponuja volivcem (sodelujočim), da odločajo o tem, kar pravzaprav postaja paradoksalno bistvo sodobne politike: o vprašanjih življenja. 


Projekt ne problematizira samo utopije sodobnega virtualnega foruma, ki naj bi odprl možnosti za bolj neposredno in vplivno sodelovanje, pač pa opozarja tudi na veliko globlji problem sodobne (tudi virtualne) demokracije. 


Demokino tako s svojo reducirano narativnostjo - potekajočo skozi 'pro / contra' notranje dialoge protagonista, ki ga "volivci" glede na svoje odločitve parlamentarno vodijo po njegovem stanovanju - kaže, kako se te etične dileme sodobnega življenja znajdejo nenadoma v jedru naše politične participacije. 


Ko problem življenja vstopi v politično areno in sodobna politika postane biopolitikaž, se pravzaprav demokratična odločitev znajde v neki nemogoči situaciji: v politični areni postane objekt zakona tisto, o čemer je pravzaprav odločitev nemogoče sprejeti in kjer je vsaka večina že vnaprej problematična, vsako politično reguliranje pa javno legitimirana vrsta nasilja. 


Demokino je virtualni parlament, ki lucidno razkrije, kako je politično pred zakonom, ki se političnemu nadene le kot utopična in odvečna tehnična procedura.

Vir: Aksioma

Sodelujejo

Scenografija ALEKSANDRA GLOBOKAR
Igra (gledališka/filmska) KOLJA SAKSIDA
Avtorstvo oddaje Janez Janša
Besedilo Antonio Caronia
Podpora Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Mojnet, VPK - Video produkcija Kregar, Oktober
Programer/ka Sunčica Hermansson
Petje / glas Željko Hrs