Queen Mab Trio: Queen Mab Trio

Queen Mab Trio: Queen Mab Trio

Naslov Queen Mab Trio
Tip Glasba, Koncert
Datacija 9. oktober 2005
Produkcija Defonija, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto
Mesto produkcije Slovenija
Koprodukcija Mesto žensk
Format 720x576 pxl
Trajanje 13' 21"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2005-GLAS-754

Sinopsis

 

"Pri tebi Maba je bila, kraljica. Med vilami ima na skrbi sanje. Nič večja od ahata, kakor nosi Ga na kazalcu kakšen mestni svetnik, Prihaja z vprego drobckenčkanih bitij Čez čela in nosove pozaspalih.’’ W. Shakespeare: Romeo in Julija (prevod Milan Jesih)

 

Prva omemba Mabe, keltske boginje moči in kraljice vseh vilinskih bitij, v angleški literaturi je najprej okrepčala zaljubljenega Romea, potem opogumila nove pisce (Jonson, Shelley) in naposled začarala tudi centralnega romantičnega upičenca v Franciji. Skladatelj Héctor Berlioz (1803-69) je bil s Shakespearjem kot celoto, brez pretiravanja, obseden.

 

Domala dvesto let star Berliozov scherzo Kraljica Maba služi kot strukturna opora najnovejšemu projektu deset let stare zasedbe, ki danes nosi ime Queen Mab Trio in je (šele) leta 2005 izdala svoj prvenec See Saw (založba Wig 11). Kanadsko-nizozemska radikalnofeministična trojka igra – kratko malo – radikalno glasbo. Vseh vrst radikalno glasbo, novo muziko, včasih minimalistično (naveza Satie - Andriessen), doma je v improvizaciji, blizu ji je pretkano organiziran jazz. Takih zasedb ni veliko. Letošnji projekt z Berliozom se imenuje Thin Air in staro kompozicijo nosi v nove čase in neznano, prevprašuje kemijo tria in iskrive možnosti po izobrazbi klasičnih, po želji pa odprtih glasbenic. Berlioz je pravo polje za vse, ki se zanimajo za svobodne godbe, za prevpraševanje meja: poudarjena ritmična artikulacija, nenavadna, a vseeno bogata melodika, idée fixe, razprte kontrapunktne teksture, unikatna inštrumentalizacija ... S svojo drznostjo je Berlioz – naj spomnim – močno razširil in na glavo obrnil koncept simfoničnega orkestra. Trio, ki bo tokrat igral Berlioza, vam v malem svetu predstavlja tako direkten in drzen dogodek, tako nevsakdanjo muziko, da boste zijale od presenečenja.

 

Miha Zadnikar

 

Sodelujejo

Inštrumentalna glasba Ig Henneman, Lori Freedman, Marilyn Lerner

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Defonija, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

Koprodukcija