Queen Mab Trio

Poklic Inštrumentalna glasba
Področja Glasba, Koncert
Kraj, država bivanja Canada

Biografija

 

Trio, ki se je poimenoval po keltski boginji moči, je bil sprva par. Kar osem let sta skupaj muzicirali kanadski glasbenici, pianistka Marilyn Lerner in klarinetistka Lori Freedman. Moči sta združili še z nizozemsko violistko Ig Henneman. Deluje torej ena trdnih transatlantskih povezav v svetu, ki je za nameček spodobno institucionalno podprta. Klasična trenaža, vse glasbenice jo imajo za seboj, se pozna in ne. Vsekakor so doma v novi muziki, a z občudovanja vredno zalogo prakse v jazzovskih in improvizacijskih vodah. Glasbenice, komade sta v glavnem napisali Lernerjva in Hennemanova, so pregnan komorni trio, ki znajo z gradivom, imajo občutek za narativnost, izkoristek glasbil in njih kombinacij.

 

Izid je pregnana sodobna muzika, kolektivna igra, pretanjeno medsebojno poslušanje in igra "tu zdaj". Nians in dinamičnih zasukov ne manjka. Album in godba zaslužita pozornosti različnih občinstev. Toliko bolj, ker kanijo na bližnjem Mestu žensk gromko poseči po žlahtnem "avantgardistu" svojega časa, namreč po Hectorju Berliozu. Ker ne kaže le na fiksno idejo, vabilo toliko bolj velja.

 

Lori Freedman (Kanada) je neodvisna in svobodna glasbenica iz Montréala. Igra klarinete (kontrabas, bas, B in Es-klarinet). Izvaja napisano in improvizirano glasbo v različnih zasedbah – od orkestra do skupin –, nastopa pa tudi kot solistka. Poleg koncertne komponira tudi filmsko glasbo in glasbo za video in gledališče, ki jo izvaja v živo na odru ali v snemalnih studiih.

 

Marilyn Lerner (Kanada) je jazz pianistka/improvizatorka, katere sloves se je iz domačega Montréala razširil po svetu. Za svoje izvirne in revolucionarne izdelke je prejela vrsto priznanj, vključno z ‘Best Jazz Recording 2004’ za ‘Special Angel’ z legendarnim kitaristom Sonnyjem Greenwichem. Glasba Marilyn Lerner se giblje med svetovi jazza, kreativne improvizacije, klezmer in klasične glasbe 20. stoletja. Piše glasbo za film, gledališče, radio in televizijo. Trenutno dela na projektu, ki združuje jazz in klasično glasbo, kjer ustvarja improvizacije na delo Erika Satieja, in filmsko glasbo za nema filma Devica Orleanska (Joan of Arc, 1927), ki ga je režiral Carl Theodor Dreyer, ter jidiš klasiko Vzhod in zahod (East and West, 1923).

 

Ig Henneman (Nizozemska) je svojo glasbeno pot začela kot igralka violistka v simfoničnem orkestru, potem pa je soustanovila rock skupino FC Gerania, za katero je začela tudi skladati. Danes je ena od ‘New Dutch Swing’ improvizatorjev na amsterdamski sceni in zelo plodna ter iskana komponistka. Kot improvizatorka trenutno dela s Henneman String Quartet, v duu z Abom Baarsom (tenorski saksofon, klarinet) in kanadsko-nizozemsko zasedbo The Queen Mab Trio. Je samouka kompozitorka; nekaj let je delala pod vodstvom nizozemskega komponista Roberta Heppenerja.

 

Umetniška dela

Tip Koncert
Datacija 9. oktober 2005
Produkcija Defonija, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto
Format 720x576
Trajanje 13:21

 

[]