Ladd, Eddie: Club Luz

Ladd, Eddie: Club Luz

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Club Luz
Tip Video, Glasba, Performans, Ples, Glasovni performans, Plesni performans
Datacija 5. oktober 2004
Prizorišče Stara mestna elektrarna
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija Cankarjev dom, Zavod Bunker – Stara elektrarna
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 37' 39"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2004-PERF-664

Sinopsis

 

"Gre za težko vsebino, prirejeno lahki obliki. Gre za rock + roll. Gre za tuje in malo diši po Berlinu." (Eddie Ladd)

 

Club Luz je dogodek, kratek klubski večer elektro glasbe in vizualij s koreografijo. Shock Corridor je nastop v 12-ih točkah, ki temeljijo na kultnem filmu B produkcije Sama Fullerja iz leta 1963. Enega stranskih likov filma predstavlja temnopolti Trent, ki – zaprt v psihiatričnii bolnišnici – verjame, da je belec in član ku-klux-klana. Trent je, s Fullerjevo bolnišnico kot metaforo za narod, utelešenje samozaničevanja – primoran se ga je bil naučiti, ker se nahaja na napačni strani kolonialne dogodivščine.

 

Na odru Cluba Luz je najbolj karizmatična in inovativna valižanska performerka Eddie Ladd ("Trenta igram, kot bi bil Valižan in punca."), in skladatelj/DJ Dewi Evans ob njej. Njun navdih so Kraftwerk, The Fall, Bowie, Brel, Laurie Anderson in Kylie; pevka za osamljenim mikrofonom pusti film za sabo in se s témo sprehodi skozi 12 pesmi koloniziranih razdvojenih možganov, odtujenosti, prizadevanja, žalosti, ekstremnih rešitev in odrešujoče moči popa. Mračna in tesnobna interpretacija pesmi v angleškem in valižanskem jeziku se razteza od ironične verzije Those Were the Days, hita valižanske pevke Mary Hopkins iz leta 1960, do nerazpoznavne obdelave Surf Up skupine The Beach Boys, in nudi navdušujoč in razmišljujoč esej o "valižanskem položaju".

 

Popolnoma nenavaden nastop, ki meša film, močno energijo fizičnega gledališča in inovativno uporabo tehnologije z raziskovanjem kompleksnih, političnih tem, je Eddie Ladd prinesel mednarodno priznanje. Kritiki so jo slavili z "izjemen talent", "angelski glas laserske ostrine", občudovali so popoln nadzor njenega čustvenega izraza in gibov. Club Luz je prejel nagrado edinburškega Total Theatre (2003) in igral na prestižnem festivalu Battersea Arts Centre Opera v Londonu (2004). Leta 2002 je NESTA (The National Endowment for Science, Technology and the Arts) podelila Eddie dveletno štipendijo za znanstveno delo, da je svoj performans postavila na internet.

 

Bettina Knaup

 

Sodelujejo

Koreografija Eddie Ladd
Glasba Eddie Ladd, Dewi Evans
Direktor/ica filma / gledališka Chris Nurse
Oblikovanje Trevor Turton

Avtor/ica, skupina

Produkcija

Koprodukcija

Cankarjev dom
Zavod Bunker – Stara elektrarna