Lee, Sadie: Don't Look

Lee, Sadie: Don't Look

Ogledov: 10
Naslov Don't Look
Tip Figurativno slikarstvo, Samostojna razstava
Datacija 14. oktober 1999 – 24. oktober 1999
Prizorišče Mala galerija
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Koprodukcija MG+MSUM
Jezik angleško
Format 720x576 pxl
Trajanje 05' 35"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-1999--53

Sodelavci/ke

Zahvala Nataša Velikonja & Lesbo

Avtorska izjava

“Igram se z idejami spola in upodobitvami žensk. Že ves čas uporabljam goloto ali raziskujem napetosti med golim in oblečenim telesom. Želim jih portretirati močne, dostojanstvene, ne v nekakšni mehki drži, ki bi jo ljudje morda pričakovali.”
 

“V tej mali zbirki novih del sem se lotila vprašanj, ki se sučejo okrog realističnih upodobitev žensk in vprašanja, zakaj lahko ta znani način upodabljanja tako močno provocira in nervira.
Izhajajoč iz dejstva, da je idealna ženska v zahodni družbi feminilna, se v teh slikah osredotočam na feminilnost kot skonstruirano identiteto, ki je v veliki meri odvisna od zunanjih vizualnih informacij.
Čeprav so me tradicionalne slike žensk inspirirale in vplivale na moje delo, se zavedam, da so te naslikane ženske le idealizirane fantazije. Ženske na mojih slikah daleč presegajo pasivni status zgolj dekorativnega predmeta.
Ko se njihov pogled zapiči v tvojega in otrpel obstojiš pred njim, se moraš vprašati, kdo so, kje so in kaj mi hočejo? Poteze bi bile lahko komične - pest, ki butne iz moškega šlica v kakšni pseudovaudevillski penis parodiji; v stilu petdesetih bi nenadni dvig lepe sramežljive haljice koketno razkril navadne vsakdanje spodnjice... Toda prazne oči ne spodbujajo humorja, prej megleno slutnjo zlovešče navzočnosti. Za vsak primer se rajši ne smeješ.
Ali te ženska, ki pred tvojim pogledom zakriva svoje polgolo telo, vabi ali odganja? Je postelja razmetana zato, ker se je v njej nekaj dogajalo, ali se šele bo? Vse slike temeljijo na resničnih ženskah ali avtoportretih in razkrivajo nekakšen ‘nedamski’ videz in obnašanje. Povezuje jih tudi čut za ranljivost v nelagodni kombinaciji z odkrito in močno spolno avtonomijo. Ta protislovja predstavljam kot zaledenele fragmente časa; s tem poskušam implicirati pripovednost, gledalec pa si mora preko vprašanj, ki se mu ob slikah zastavljajo, sam sestaviti zgodbo. Tako celotna izkušnja gledanja postane predstava zase, v kateri gledalec na poti do lastnih sklepov aktivno sodeluje. Naslov teh del bi prav lahko bil ‘Ne samo gledat’.”


Sadie Lee

 

Avtor/ica, skupina

Poddela

Lee Sadie, Pogovor z umetnico, Ljubljana, 14. oktober 1999 – 24. oktober 1999, 08' 05"

Produkcija

Koprodukcija

Prizorišče

Izbor