Jevremović, Zorica: Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 2]

Jevremović, Zorica: Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 2]

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 2]
Tip Film, Gledališče, Performativno gledališče
Datacija 5. november 1999
Prizorišče Galerija Kapelica
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Galerija Kapelica
Jezik slovensko
Format 720x576 pxl
Trajanje 11' 44"
URL Šaputave devojke
Evidenčna številka KAP-1999-GLED-88
Število del v skupini 2

Sinopsis

Predstava se začne s predvajanjem posnetka gledališke igre Šepetalke I (1997). Kraj dogajanja: Mesečina nad Beogradom, Slavija, Tiršova 5a, Avtonomni Ženski center proti spolnem nasilju, tretje nadstropje. Drama se odvija v sprejemni sobi Ženskega centra (20 m2). Po stenah so polepljeni feministični plakati. Dve dekleti v belih kombinežah so pojavita v sceni ob Preludiju Ludmile Frajt. Drama je bila napisana za Vesno Draženović in Dragano Milinković, ki se gibata s pomočjo invalidskega vozička.

 

Predstava se nadaljuje z dramo v živo, ki jo je režiserka zasnovala posebej za dve dekleti Leo in Uršo, ki sta se učili in delali v kamniškem Zavodu za usposabljanje invalidne mladine. Postopek priprave predstave je potekal tesno z igalkama, pri čemer je bilo režiserki bistveno, da produkcija umetniškega dela ni zgolj pripomoček za pedagoško delo z osebami s hendikepom, temveč postopek za opravnomočeno sodelovanje oseb s hendikepom pri umetniški produkciji.

Avtor/ica, skupina

Skupina del

Jevremović Zorica, Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 1], Ljubljana, 5. november 1999, 24' 12"
Jevremović Zorica, Prosthesis: Šepetalke II [posnetek 2], Ljubljana, 5. november 1999, 11' 44"

Produkcija

Prizorišče

Podobno iz AV arhiva

Umetniško delo
Bufano Lisa, One Breath is an Ocean for a Wooden Heart, Alliger Arts Production, AXIS Dance Company , Ljubljana, 11. december 2007, 12' 56"
Zgodbe telesa [trailer], Ljubljana, 01' 53"