NSK – Neue Slowenische Kunst

Delovanje od 1984, Ljubljana, Bivša-Jugoslavija
Kraj, država bivanja Slovenija
Druge povezave COBISS
Baza RazUme Povezava v bazo razstav in umetnikov RazUme

Biografija

Leta 1984 so tri skupine, multimedijska skupina Laibach (1980), skupina vizualnih umetnikov IRWIN (1983) in gledališka skupina Gledališče sester Scipion Nasice (GSSN, 1983–1987), ustanovile umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK). Na dan ustanovitve NSK-ja se je oblikovala še skupina za oblikovanje Novi kolektivizem in pozneje še Oddelek za čisto in praktično filozofijo, Retrovizija, Film in Graditelji.

 

NSK je svoj umetniški koncept gradil po retrometodah, za katere so imele tri ustanovitvene skupine vsaka svoje posebno poimenovanje: Laibach retroavantgardo, GSSN retrogardo in IRWIN retroprincip. Skupine NSK-ja svoje skupne ideje po propadu Jugoslavije in nastanku samostojne države Slovenije nadaljujejo v NSK državi v času, ustanovljeni leta 1992. NSK država v času še danes izdaja potne liste, ima svojo celostno podobo in simbole ter odpira ambasade in konzulate v različnih državah sveta.

 

Vir: Povzeto po strani MG+MSUM dostopni na MGMSUM

Umetniška dela

Tip Dokument, Koncept
Datacija 17. april 2020
Format 1920x1080

Video dokumentacija je nastala posebej za Serijo Artemija, s katero zaposleni v Moderni galeriji ponujajo kratko misel o izbranih umetninah iz zbirk[]

Tip Apropriacija, Mešani mediji, Umetnost v javnem prostoru, Umetnost v množičnih medijih, ,
Datacija september 1992
Mesto produkcije Ljubljana
Produkcija RTV Slovenija / Studio City
Format 787x578
Trajanje 22:51