osborn&møller | Pogled nazaj za pogled naprej

Spletna arhivska razstava
10. oktober — 31. december 2019
Mrežni muzej

Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. oktober 2019).

 

Razstavo kurirata: osborn&møller

Produkcija: Mesto žensk

Koprodukcija: Moderna galerija + Muzej sodobne umetnosti Metelkova, MG+MSUM / Mrežni muzej (Ida Hiršenfelder), Mesto žensk arhiv (Eva Matjašič)

S podporo:  i-Portunus (Ustvarjalna Evropa); Mestna občina Ljubljana; Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

 

osborn&møller sta Emma Møller (DK) in Mary Osborn (GB), neodvisni kuratorski duo, ki ni vezan na nobeno posamično organizacijo, mesto ali državo in ki ustvarja začasne prostore za uprizoritvena srečanja. Zanima ju performans kot praksa, ki lahko zmoti strukture zatiranja, ponovno premisli hierarhije, osvetli izmuzljive meje med telesi ter ponudi prostor za kritično empatijo in domišljijo. Doslej sta kuratorki sodelovali z organizacijami Wellcome Collection (London), Mesto žensk (Ljubljana), Warehouse9 (Kopenhagen), Artsadmin (London) in performingborders (London). Njun prvi projekt, Telesa onkraj meja: Ozemlje (Warehouse9, Kopenhagen, 2017), je raziskoval geopolitične taktike ustrahovanja. Nastal je kot odziv na zelo specifičen trenutek poleti leta 2016, ko sta kustosinji začeli sodelovati in ko se je meja med Veliko Britanijo in celinsko Evropo začela zarisovati na novo. www.osbornmoller.org

Izbor

Organizacije
Moderna galerija plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk
Avtor/ica, skupina
Marija Mojca Pungerčar
Mia Habib
Vesna Leskošek
Vlasta Jalušič
Teja Reba
Leja Jurišić
Lara Ritoša Roberts
Ana Čigon
Milijana Babić
Barbara Kapelj
Kristina Leko
Sanja Iveković
Lilijana Burcar
Dina Rončević
Umetniško delo
Avto dekonstrukcija [montirano], 7. oktober 2016 – 9. oktober 2016, 03' 15"
Babić Milijana, Iščem delo [postavitev], 2. oktober 2013 – 13. oktober 2013, 04' 55"
Iveković Sanja, Bori in jelke, 16. oktober 2003, 18' 03"
Pungerčar Marija Mojca, Singer, 1. oktober 2003 – 12. oktober 2003, 02' 32"
Dokumentacija
Publikacija