Semenič, Simona; Boulogne, Marijs: Večna medikacija [BHS premiera]

Semenič, Simona; Boulogne, Marijs: Večna medikacija [BHS premiera]

Spletni dostop do video vsebin je omejen zaradi avtorskih pravic. Za individualni ogled nas obiščite v +MSUM. Več informacij.
Naslov Večna medikacija [BHS premiera]
Tip Gledališče, Gledališka rekonstrukcija
Datacija 30. junij 2007
Prizorišče Klub Tiffany, AKC Metelkova mesto
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik srbohrvaško
Format 720x576 pxl
Trajanje 56' 37"
URL Mesto žensk
Evidenčna številka CoW-2007-GLED-765
Število del v skupini 4

Sinopsis

 

Večna medikacija / Endless Medication je gledališka predstava, ki jo je leta 2003 ustvarila flamska režiserka in performerka Marijs Boulogne. Po uspešni in odmevni predstavitvi na Festivalu Mesto žensk leta 2005 se je Društvo Mesto žensk odločilo za adaptacijo predstave v slovenščino in bosanski / srbski / hrvaški jezik. Slovenska premiera je bila izvedena 14. maja 2006 v klubu Channel Zero, AKC Metelkova mesto in srbsko-hrvaška verzija leta 2007 v Klubu Tiffany (AKC, Metelkova mesto).

 

Večna medikacija pripoveduje zgodbo o Rosi, dekletu, ki ne joče. Oplodi jo JesusChristMachine in kmalu rodi – skozi drobovje – božjega vnuka. Bog se pojavi v obliki govoreče žarnice, nosečnost pa ponazarja lubenica, ki raste pod Rosinim krilom. Ker se otrok razvija v Rosinem drobovju, zaustavi njeno presnovo: lubenico je treba razrezati/splaviti. Z božjo pomočjo Rosa končno (iz noge) rodi majhnega dečka, ki nikoli ne joka. Zgodba se zaključi z Rosinim zaprtjem v umobolnico, detomorom in procesom, na katerem je Rosa obsojena na zdravljenje brez konca.

 

Večna medikacija je performans, narejen v slogu ‘fairground’ (sejemskega) gledališča. Marijs Boulogne obravnava gledališke trike na otročji, luciden, pa tudi perverzen način. Skatološka moč je skrita za navidezno nedolžnostjo dveh energičnih, radoživih in brezskrbnih deklet. Neprisiljen, samoumeven način, s katerim se lotevata obscenosti in nasilja, vodi zaradi predmeta obravnave – spočetja in rojstva božjega vnuka – v obliko religiozno obarvane pornografije.

 

Ime dekleta – Rosa – izhaja od sv. Roze iz Lime (1586-1617). V Večni medikaciji  – o čemer pripovedujejo tudi izkušnje številnih mistikinj iz istega obdobja – se verska ekstaza zlahka sprevrže v delirij z močnim seksualnim nabojem. Svetost in bogoskrunstvo hodita z roko v roki.

 

Marianne Van Kerkhoven

 

Sodelujejo

Režija Simona Semenič, Marijs Boulogne
Besedilo Marijs Boulogne
Igra (gledališka/filmska) Jelena Rusjan, Barbara Krajnc
Prevajanje Jelena Petrović
Oblikovanje svetlobe Janko Oven
Dramaturgija Jerneja Kušar
Mentorstvo Maja Vujanović
Kostumografija Nina Holc

Avtor/ica, skupina

Skupina del

Produkcija