Kapelj, Barbara; Jurišić, Leja; Reba, Teja; Habib, Mia: Hodim za tabo in gledam te: Vodstvo

Kapelj, Barbara; Jurišić, Leja; Reba, Teja; Habib, Mia: Hodim za tabo in gledam te: Vodstvo

Ogledov: 51
Naslov Hodim za tabo in gledam te: Vodstvo
Tip Sodobna umetniška praksa, Umetnost v javnem prostoru, Vodstvo po razstavi
Prizorišče Pogačarjev trg (ob spomeniku hrabrim ženskam)
Mesto produkcije Ljubljana, Slovenija
Produkcija Mesto žensk
Jezik slovensko
Format 1920x1080
Trajanje 10' 46"
URL http://www.cityofwomen.org/sl/content/2013/projekt/hodim-za-tabo-gledam-te
Evidenčna številka CoW-2013-PERF-586
Število del v skupini 3

Sinopsis

Projekt problematizira nizko prisotnost žensk in njihovih reprezentacij v javnem prostoru. Izhaja iz preprostega vprašanja: če je v slovenski prestolnici kar 360 spomenikov lokalnega pomena, koliko je zaznamb, na katerih so omenjene ženske? Hodim za tabo in gledam te je zastavljen kot dogodek v štirih vsebinsko prepletajočih se formatih: radijska oddaja (Pozabljena polovica), performativna instalacija (Živi spomenik), performativno vodstvo Hodim za tabo in gledam te in video (Ljubljana – mesto žensk). Pri projektu so sodelovale tudi Alenka Puhar, Iva Tratnik, Zvezdana Novakovič; ideje spomenikov pa prispevale Ana Sluga, Iva Tratnik, Maja Šubic, Mina Arko, Mojca Smerdu, Rene Rusjan, Saba Skaberne in Sanja Ajdišek.

 

Vodstvo je udeležence popeljal po ženskem zemljevidu mesta, v katerem lastnice spomina oblikujejo manjkajoče in spregledane zgodbe žensk, ki so se prebijale skozi to mesto, ga ustvarjale, nanj prisegale, ga dihale ter tiste, ki so vanj dnevno migrirale.  

 

Vodstvo je trajalo tri ure in se zaključilo v Slaščičarni na Starem trgu, kjer so se ob srkanju kavic poimenovanih po teh ženskah, spregovorile o zamislih, kako naj bi se ta projekt v prihodnosti razvijal.

 

Donator: Založba Tuma